Sri Lanka bestookt met bommen

Vliegtuigen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag olietanks van een krachtcentrale nabij de Sri Lankaanse stad Colombo en een militair kamp in het noorden van Sri Lanka bestookt met bommen. Het gaat wellicht om een aanval van de Tamil Tijgers.
Bij de eerste aanval werd de militaire basis Thalladi, nabij de stad Mannar op de noordwestelijke kust van het eiland, gebombardeerd. Twee bommen vielen op de basis. Bij de aanval werd een soldaat gewond. De schade was volgens militaire bronnen al bij al beperkt.
Even later kwam de Colombo onder vuur te liggen. De stad werd gedeeltelijk zonder elektriciteit gezet als voorzorgsmaatregel. In de stad klonk ook luchtafweergeschut. De krachtcentrale Kelanitissa, iets ten noorden van Colombo, werd geraakt. Niemand raakte gewond. Ondanks het afweergeschut konden de vliegtuigen onbeschadigd ontkomen.

Luchtmacht


De Tamil Tijgers hebben in geen van beide gevallen de verantwoordelijkheid opgeëist, maar waarschijnlijk was dit de achtste en negende luchtaanval van de Tamil Tijgers.
Ze hebben sinds maart 2007 enkele vliegtuigen ter beschikking. Udaya Nanayakkara, een legerwoordvoerder, zei dat het niet duidelijk was of de aanvallen door eenzelfde of door twee verschillende vliegtuigjes werden uitgevoerd.

Tamil versus Singalees


Volgens militaire bronnen zou de Tamil luchtmacht bestaan uit drie kleine vliegtuigjes van Tsjechische makelij. Ze zijn door de Tamils zelf uitgerust om zelfgemaakte bommen af te werpen.
Spanningen in Sri Lanka lopen langs religieuze en etnische lijnen. In het noorden en oosten van het land wonen de Tamils, een bevolkingsgroep die overwegend hindoeïstisch is en Tamil (net als in het zuidoosten van India) spreekt. De overgrote meerderheid echter zijn Singalezen, die Singalees spreken en voornamelijk boeddhistisch zijn. Er zijn ook nog eens moslim- en christelijke minderheden.

Zelfbestuur


De Tamils werden vroeger door de Britten ‘gebruikt’ op de koffie- en theeplantages. De Singalezen vonden dat de Tamils bevoordeeld werden. Na de onafhankelijkheid in 1948 liepen de spanningen op. De Singalezen werden meer en meer nationalistisch en de Tamils riepen luider en luider om zelfbestuur.
Daarop brak de oorlog uit begin jaren tachtig . Die heeft het leven gekost aan meer dan 60.000 mensen. Eind 2002 werd een vredesakkoord ondertekend, maar een werkelijke stabilisering heeft dit nooit kunnen tot stand brengen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.