Sri Lanka heroverweegt migratieverbod voor moeders

De Srilankaanse regering heroverweegt een verbod voor moeders met jonge kinderen om in het buitenland werk te zoeken. In maart werd dat verbod aangekondigd door de minister voor Kinderontwikkeling en Vrouwenbeleid.
Met het verbod wil de regering kinderen jonger dan vijf jaar beschermen tegen verwaarlozing. Het plan krijgt echter veel kritiek van mensenrechten- en migrantengroepen, inclusief het in New York gevestigde Human Rights Watch (HRW). HRW noemt het verbod “een schending van een fundamenteel recht.”
De tegenstanders van het verbod erkennen dat vrouwen die hun jonge kind achterlaten om werk te zoeken in het buitenland, een sociaal probleem creëren. Maar het verbod is niet de oplossing, de regering moet eerst de oorzaken aanpakken, stellen zij.
Het Migranten Forum in Azië, een netwerk van meer dan 290 migrantenorganisaties en vakbonden uit veertien Aziatische landen, vindt dat het verbod “het recht op vrije beweging van vrouwen schendt.” Sommige organisaties dreigen de overheid voor de rechter te dagen omdat het besluit het fundamentele recht van burgers om te reizen aantast.
Na de golf van kritiek kondigde de Srilankaanse minister van Buitenlandse Werkgelegenheid, Promotie en Welzijn deze week aan dat het verbod heroverwogen zal worden.
Srilankaanse migranten stuurden vorig jaar ruim 1,8 miljard euro naar huis. Traditioneel trokken de 1,5 miljoen Srilankaanse migrantenwerkers veelal naar het Midden-Oosten, maar sinds kort raken ook Zuid-Korea, Japan, Israël en Europese landen meer in trek.
Migrantenorganisaties klagen over het gebrek aan steun van de Srilankaanse overheid. Die zou niets doen om uitbuiting van Srilankanen in het buitenland te voorkomen. De migranten maken vaak lange dagen, krijgen overuren niet betaald en moeten het vaak doen met slechte huisvesting. Meestal kunnen ze nergens terecht voor hulp.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.