Sri Lanka vreest opmars van knokkelkoorts

De knokkelkoorts of dengue heeft op Sri Lanka al 162 mensen gedood. Vorige maand alleen al raakten bijna 6000 mensen besmet. Nu de moessonregens aanbreken, vreest het eiland dat het allemaal nog erger wordt.
De knokkelkoorts, de snelst groeiende door muggen verspreide ziekte, heeft de voorbije zes maanden de vorm van een zware epidemie aangenomen in Sri Lanka. Tot dusver raakten 14.000 mensen besmet. Daarvan stierven er 162.
De overheid probeert het virus met man en macht te stoppen. Gespecialiseerde diensten rookten de broedplaatsen van de muggen uit. De politie en civiele bescherming moeten helpen bij grote schoonmaakoperaties. Sommige eigenaars van plaatsen waar de muggen zich massaal kunnen voortplanten, belandden in de cel.
Uit Cuba werd werd begin deze maand de BTI-bacterie (bacillus thuringiensis israelensis) geïmporteerd, die de verspreiding van larven kan tegengaan.

Eenmaal per week schoonmaken


De Aedes aegypti, de muggensoort die het virus overdraagt, broedt in helder, stilstaand water. “De meeste broedplaatsen zijn door de mens gemaakt, zoals gebruikte banden, waterplassen, afvalstorten, en die moeten regelmatig schoongemaakt worden”, zegt dr. Palitha Mahipala, adjunct-directeur openbare gezondheid van het ministerie van Gezondheid. “Het heeft geen zin het eenmaal te doen en dan alles zo te laten.”
Volgens de epidemiologie-eenheid van het ministerie kunnen de muggeneieren tot drie maanden overleven en dan binnen tien dagen uitbroeden.
“Het water moet minstens eenmaal per week schoongemaakt worden”, zegt Mahipala. Hij waarschuwt dat zelfs schijnbaar onschuldige versieringen zoals bloemenschalen dodelijke broedplaatsen zijn.

Ernstige epidemie


De epidemiologie-eenheid voorspelde al een ernstige epidemie toen het aantal dengue-gevallen van januari tot maart 2.821 bedroeg, driemaal zo hoog als in 2005.
In 2005 lanceerde het ministerie een actieplan dat veel gelijkenissen vertoont met het huidige. Maar sinds maart blijft het aantal gevallen gestaag stijgen. Vorige maand alleen al raakten 5900 mensen besmet.
Deze maand beginnen de moessonregens en daardoor dreigt de dengue-mug nog meer broedplaatsen te krijgen, vreest de Sri Lankaanse overheid.

Vrouwen en kinderen


Bijna zes op tien doden zijn vrouwen en kinderen. De dengue-mug is vooral overdag actief, en dan zijn mannen beweeglijker dan vrouwen en kinderen, die zich vaak thuis bevinden, zegt dr. Pabha Palihawadana, het hoofd van de epidemiologie-eenheid.
Het aantal sterfgevallen als gevolg van de knokkelkoorts is het hoogst bij het begin van een epidemie. Vooral bij kinderen is de sterftekans groot omdat zich vaak complicaties voordoen en kinderen niet snel genoeg adequate verzorging krijgen. Uit studies blijkt dat de sterftekans tot 1 procent of minder kan worden teruggebracht als de ziekte vroeg genoeg ontdekt en behandeld wordt.
Ondanks alarmerende tendensen in Azië is dengue “een verwaarloosde ziekte”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Men schiet pas wakker bij echte epidemieën, en dan het is vaak al te laat om in actie te schieten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.