Staatsbank helpt premier aandeel te verwerven in Liverpool

De oude en respectabele Thaise Staatsspaarbank gaat de loterijtickets verkopen waarmee premier Thaksin Shinawatra genoeg geld hoopt te verzamelen om een aandeel te verwerven in de Britse voetbalclub Liverpool. Het bericht ontlokte een storm van protest in Thailand.


Toen het nieuws begin mei opdook dat premier Thaksin 30 procent van de aandelen van de voetbalclub wou kopen, leek het erop dat de miljonair de deal samen met enkele andere grote vissen uit de Thaise zakenwereld ging sluiten. Maar het werd hoe langer hoe duidelijker dat het niet louter om een privé-initiatief ging. De eerste besprekingen met de top van Liverpool werden gehouden in het ministerieel kantoor, en naast de bestuurder van Thaksins telecommunicatiebedrijf Shin Corp. maakte ook de Thaise vice-minister van Handel deel uit van het onderhandelingsteam dat naar Groot-Brittannië reisde. De Thaise regering verklaard dat ze een nieuw staatsbedrijf zou oprichten dat voor de investering verantwoordelijk zou zijn. Het bedrijf zou onder bestuur komen van het Thaise Ministerie van Sport en Toerisme.

Volgens de overheid zal het aandeel in de Britse voetbalclub Thailand internationaal meer aanzien geven en in staat stellen meer producten te verkopen. Daarnaast zou de deal ook goed zijn voor het Thaise voetbal, omdat de overeenkomst ook voorziet dat Liverpool in Thailand een voetbalschool zou gaan leiden.

De deal zou 94 miljoen euro kosten, geld dat Thaksin grotendeels hoopt te verkrijgen uit de verkoop van loterijtickets, met de bankfilialen als voornaamste verkooppunt. Hij vertrouwt erop dat er 10 miljoen ticketjes van 1000 baht (20 euro) verkocht zouden raken. De goklust van de Thai zou moeten worden aangewakkerd door een hoofdprijs van maar liefst een miljoen baht (20 miljoen euro). Gokken is illegaal in Thailand, maar de door de staat uitgebate loterijen zijn uiterst populair. Volgens de denktank de Nationale Raad voor Economie en Sociale Ontwikkeling namen in 2001 mee dan 4 miljoen Thai deel aan de illegale gokwereld. Bijna drie miljoen Thaise goklustigen gingen ervoor naar het buitenland.

Van alle kanten verschijnen open brieven tegen het initiatief. Een van de meest verspreide is die van Paiboon Wattanasiritham, een lid van de Nationale Economische en Sociale Adviesraad. In zijn brief verzet hij zich tegen het gebruik van de Staatsbank als distributiecentrum voor loterijtickets.

De organisatie van een loterij is een absurd idee dat het gokken zal aanmoedigen en economisch geen enkele zin heeft voor het land, zegt ook Somboon Sirirachai, een econoom verbonden aan de Thammasat Universiteit in Bangkok. Hij klaagt ook aan dat de regering niet alle informatie over de deal met Liverpool openbaar heeft gemaakt. Academici van een aantal rechtsfaculteiten startten dan weer een campagne met de boodschap dat het deal ingaat tegen de Thaise grondwet.

De eerste minister laat zich niet uit het veld slaan. Je moet me maar gewoon vertrouwen, want ik ben al meer dan drie jaar eerste minister en ons land is er ruimschoots op vooruit gegaan, verklaarde hij. (ADR/PD)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.