Stalin herovert Russische schoolboeken

Stalin blijft een betwist figuur in de Russische schoolboeken. Een nieuw geschiedenisboek omschrijft de terreuracties van Stalin als “rationeel”.
De auteur, Alexander Danilov, is van mening dat de terreur van Stalin in functie stond van de modernisering van de Sovjetunie tot een volwaardige industriële staat. Critici noemen de verklaring van de auteur een poging Stalins misdaden wit te wassen.
Danilov reageert hierop in The Moscow Times: “We verdedigen Stalin niet. We proberen gewoon zijn persoonlijkheid te verkennen, zijn motieven te verklaren en te tonen wat hij echt bereikt heeft”. Russisch historicus Roy Medvedev repliceert dat “Stalin echt niet rationeel handelde, en het land eerder schade toebracht”.
Uit een dit jaar verschenen schoolboek werd eerder al de notie geschrapt dat Stalin een “effectief manager” zou zijn. Niet geschrapt is de passage waarin de val van de Sovjetunie omschreven wordt als een tragische vergissing. Deze uitgave verscheen mede op initiatief van het Kremlin.
Internationale waarnemers noemen het geen toeval dat de afgelopen jaren de Russische geschiedenis in de schoolboeken herschreven lijkt te worden. Onder Poetin zijn de schoolboeken een ideologisch instrument geworden, stelt ook de Russische onderwijsgemeenschap gelaten vast.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.