Steenkool moet bossen redden

Steenkool is de brandstof van de toekomst - dat is de kern van een overheidscampagne in Niger. De regering wil het enorme verbruik van brandhout in het land zo snel mogelijk met een kwart terugdringen om de bossen te sparen. Steenkool is voor het arme land voorlopig het enige betaalbare alternatief.

De Nigeraanse overheid maant zowel overheidsinstellingen als ondernemingen aan op steenkool over te schakelen. Nieuwe verdeelcentra moeten de bevoorrading van ziekenhuizen en andere grote afnemers makkelijker maken. Door middel van subsidies heeft de regering de prijs van steenkoolkachels teruggedrongen tot ongeveer 3 euro per stuk. Smeden krijgen een opleiding zodat er meer van die fornuizen kunnen worden geproduceerd. 3800 kachels zijn al verdeeld in de hoofdstad. Mensen kunnen zich inschrijven voor kooklessen om te leren hoe ze op de fornuizen moeten koken. Gebruikers hebben het er in het begin vooral moeilijk mee dat steenkool minder goed vuur vat dan hout.

De regering zet de voordelen van steenkool dik in de verf. Steenkool is goedkoop, handig en milieuvriendelijk, klinkt het. In Niger kloppen die drie argumenten. Fati Abdou, een restaurantuitbater in Niamey, zegt dat hij met 40 kilogram steenkool drie weken kan koken. Dat kost hem zes euro. Aan brandhout zou ik elke week minstens 5.000 CFA (meer dan zeven euro) uitgeven. Andere brandstoffen moeten geïmporteerd worden en zijn daardoor nog veel duurder. Steenkool betekent ook minder gesjouw. Een zak steenkool van 40 kilogram levert ongeveer evenveel energie als 150 kilogram hout. En dan is er het milieuargument. Niger is een Sahelland, op de grens tussen de Sahara en het evenaarsgebied. De woestijn breidt zich uit, een gevolg van overbegrazing en ontbossing. Als de resterende bossen voor de bijl gaan, is er helemaal geen verweer meer tegen de oprukkende dorheid.

Experts van het ministerie van Energie en Mijnen luiden in dat verband de alarmklok. Volgens Issaka Mallam Garba, directeur voor de regio Niamey, verbruikt Niger nu al twee miljoen ton brandhout per jaar. Koken en verwarmen gebeurt in het Sahelland nog voor 95 procent met hout. Zelfs grote bedrijven en instellingen als ziekenhuizen en scholen in de hoofdstad Niamey verstoken nog meer dan 100.000 ton hout per jaar. Niger teert in op zijn bossen. Per jaar produceert het land slechts 1,2 miljoen ton hout op duurzame wijze. Door de bevolkingsgroei en de stijgende vraag naar energie is er bovendien almaar meer hout nodig. Als we niets ondernemen, kijken we in 2010 aan tegen een tekort van drie miljoen ton, zegt Oumarou Hammadou, de vaste secretaris van het ministerie van Energie en Mijnen. Dan verdwijnen al onze bossen.

Het is niet meteen de bedoeling alle huishoudens voor steenkool te winnen. In eerste instantie zal niet meer dan twee procent van de gezinnen in Niamey overstappen, schat Mallam Garba. Dat is goed zo, want als iedereen in Niger steenkool begint te gebruiken, is er daarvan per jaar maar liefst 600.000 ton nodig, en dat is niet meteen voorhanden.

Het verlieslijdende SONICHAR, de Nigeraanse Steenkoolmaatschappij die mijnen uitbaat in de regio van Agadez, zou dankzij nieuwe investeringen vanaf volgend jaar 33.000 ton per jaar moeten bovenhalen. Het bedrijf denkt dat het op termijn 300.000 ton aankan.

De steenkoolcampagne wordt zelfs ondersteund door de Nationale Vereniging van Houtverbruikers. Voorzitter Elhadj Dodo Mahaman Abdou zegt dat hij blij is met een initiatief dat kan helpen de bossen in Niger te beschermen. Volgens hem is de vereniging bereid de regering te helpen door de verantwoordelijkheid voor investeringen in de steenkoolsector en de verkoop van steenkool over te nemen. (PD/ADR)




Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.