Stem voor uw favoriete mens zonder papieren

Vijf mensen zonder papieren verblijven vandaag en morgen in een glazen huis op het Muntplein in Brussel. Elke voorbijganger mag uit de vijf huisbewoners kiezen wie er in België mag blijven. Met deze actie wil het Forum voor Asiel en Migraties (FAM) de willekeur van het huidige regularisatiebeleid aankaarten.
  • MO* Vijf mensen zonder papieren verblijven in een glazen huis op het Muntplein in Brussel. MO*
Een Congolese vrouw, een Russische vrouw, een Marokkaan, een Servische man en een Colombiaanse vrouw brengen samen twee dagen door in een glazen huis. Eén van hen kreeg onlangs verblijfspapieren, de andere vier niet. Iedereen kan stemmen op zijn favoriete asielaanvrager. Dat kan ter plaatse, via sms of op de website.
‘Elke dag ervaren mensen in de praktijk het gebrek aan duidelijke regels in de asielwetgeving’, zei Pieter De Gryse van Vluchtelingenwerk Vlaanderen vandaag op een persconferentie. ‘Elke dag zien we de willekeur van het huidige regularisatiebeleid: gelijkaardige dossiers worden ongelijk behandeld, regels worden van de ene dag op de andere veranderd, er is geen transparantie en alles verloopt erg traag. Dat dit in een rechtstaat als België mogelijk is, en dat sommigen dat ook nog verdedigen, is pas juridische nonsens’, zegt De Gryse, verwijzend naar een uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) naar aanleiding van de regularisatierel rond de Kazachse familie Tsjoerakov vorige week.

Procedure onduidelijk


Volgens het FAM, dat uit 130 Nederlandstalige en Franstalige organisaties bestaat, is de huidige regularisatiepraktijk weinig transparant en erg onduidelijk. Hierdoor bestaat er volgens hen geen garantie op een gelijke behandeling waardoor de asielaanvragers gedurende verschillende jaren in onzekerheid moeten leven.
‘We wachten al anderhalf jaar op een antwoord op onze regularisatieaanvraag. We weten helemaal niet hoe de procedure verloopt of wat er gebeurt. We moeten gewoon op het antwoord wachten’, getuigt Ruslan, een Russische student die in 2001 met zijn familie van Rusland naar België kwam. Op dit moment studeert hij Psychologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven en ook zijn jongere broer en zus gaan in België naar school.

Afhankelijk van de minister


Omdat elke parlementaire en rechterlijke controle ontbreekt, is de asielaanvrager compleet afhankelijk van de macht van de bevoegde minister, zegt het FAM. ‘Bovendien kan de minister naar eigen goeddunken bestaande regularisatierichtlijnen afschaffen of er nieuwe bijmaken. Dit vergroot de onduidelijkheid voor de asielaanvragers.’
In de krant De Morgen verdedigde minister Dewael vandaag zijn beleid: ‘De asielwetgeving is nu correct, humaan en doorzichtig. Het verwijt dat er geen criteria zijn en dat ik en mijn diensten dus willekeurig beslissen, is onjuist. Er zijn wel criteria die we hanteren om in individuele gevallen te regulariseren. Die criteria zijn algemeen bekend, en staan onder andere op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken.’
Het FAM is het daar niet mee eens en vraagt een meer structureel regularisatiebeleid waarin duidelijke, humanitaire en realistische criteria vastgelegd worden in een wet. ‘Daarnaast heeft het regularisatiebeleid nood aan een commissie, bestaande uit enkele experts, die met de asielaanvragers kan spreken en binnen een redelijke termijn een advies kan verlenen aan de minister’, zei Fréderique Mawet, directrice van Ciré (Coördinatie en Initiatieven voor en met Vluchtelingen en Vreemdelingen) op de persconferentie.

Perverse emo-cultuur


Ook enkele bekende Belgen, zoals de filmmaker Luc Dardenne en Rik Torfs, professor kerkelijk recht aan de Katholieke Universiteit van Leuven, steunen het initiatief van FAM. ‘Wie goed nadenkt over dit initiatief, kan er niet anders dan voor zijn’, zei Rik Torfs.
Om een positieve politiek van migratie te verkrijgen, heeft het beleid volgens hem nood aan regels die inhoudelijk kwaliteitsvol en transparant zijn. ‘Dan gaan liefde en recht hand in hand en vermijden we een perverse emo-cultuur waarin we vervallen in puur emotionele keuzes en enkel moeders met kinderen regulariseren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.