Stijgende energieprijs beste stimulans voor besparing

Abrupte prijsstijgingen hebben een onmiddellijk en diepgaand effect op het energiegebruik van gezinnen. Dat blijkt uit een studie in het RAND Journal of Economics. Keren de prijzen terug naar het oude niveau, dan herstelt het energiegebruik zich ook meteen.
De onderzoekers van de Stanford University en de University of Pennsylvania volgden het energiegebruik van zeventigduizend gezinnen tijdens de elektriciteitscrisis in de Amerikaanse staat Californië. Die crisis zorgde voor nooit geziene prijsstijgingen in 2000 en 2001.
Toen de prijzen verdubbelden, verlaagden de Californische gezinnen hun elektriciteitsconsumptie binnen de twee maanden met gemiddeld 13 procent. Meer dan een derde van de gezinnen verminderde hun verbruik zelfs met meer dan 20 procent. Van zodra de elektriciteitsprijzen weer daalden, steeg het gemiddelde energieverbruik binnen één maand nagenoeg volledig naar het oude niveau.
“Bij snelle prijsstijgingen proberen beleidsmakers meestal een plafond in te stellen en vervolgens de bevolking te vragen om zuiniger te zijn”, zeggen de auteurs. “Maar uit onze data blijkt dat ze daarmee een automatische, snelle en diepgaande vermindering van de energievraag de pas afsnijden.”

Sensibilisering


Toch is de elektriciteitsprijs niet de enige stimulans voor energiebesparing. Uit het onderzoek blijkt ook dat voorlichtingscampagnes door de overheid een belangrijke rol kunnen spelen. Ze kunnen het gemiddelde verbruik met bijna 7 procent doen dalen.
“We houden er misschien niet van om een hogere prijs te betalen voor onze elektriciteit, maar uit het onderzoek blijkt dat mensen manieren vinden om heel snel een pak energie te besparen en zo hun rekening te drukken”, besluiten de auteurs. “Het is duidelijk dat, als de prijzen stijgen, het gemiddelde gezin bereid en in staat is om het verbruik aanzienlijk te verminderen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.