Stranden meer in trek dan oude stenen

Ondanks de bomaanslagen van 7 oktober surft het toerisme in Egypte op een hoge golf van succes. Het ministerie van Toerisme telde voor de eerste tien maanden van dit jaar al 6,8 miljoen bezoekers en hoopt op een totaal van 7,5 miljoen voor heel het jaar. In 2003 stopte de teller bij 6 miljoen vakantiegangers. Strandvakanties aan de Rode Zee zijn steeds meer in trek dan het traditionele piramide kijken.

Zelfs de bomaanslagen van 7 oktober tegen Israëlische toeristen in Taba en Nuweiba, twee badplaatsen aan de rand van de Sinaï-woestijn, hebben de populariteit van de Egyptische strandvakanties nauwelijks doen teruglopen. Na de aanslagen werd amper vijf procent van de boekingen voor de stranden aan de Rode Zee ongedaan gemaakt, zegt het Egyptische ministerie van Toerisme. Alleen in Taba is de bezettingsgraad met 20 tot 30 procent gedaald”, zegt Mohamed Fawzi, directeur Verkoop van de Accor Egypte. Accor is een Franse hotelketen. Taba lokt traditioneel veel toeristen uit Israël aan. Fawzi denkt dat die gasten al in februari of maart naar Taba zullen beginnen terug te keren.

Hisham Zaazou, de directeur-generaal van de Egyptische Federatie van Kamers van Toerisme, wijt de sterke groei van het Egyptisch toerisme aan de sterke vraag naar vakantiebestemmingen in het Midden-Oosten en aan de voordelige prijzen die Egypte biedt. In januari 2003 devalueerde het Egyptische pond, en sindsdien concurreren we met bestemmingen waar we het vroeger niet tegen konden opnemen. Er zijn ook veel hotels bijgekomen aan de Rode Zee. De onderlinge concurrentie die dat meebrengt, drukt de prijzen nog verder.

Slechts 15 procent van de toeristen die naar Egypte reizen, doet dat nog om kennis te maken met de unieke historische rijkdom die het land biedt. 70 procent wil in de eerste plaats zon, zee en plezier. De overblijvende reizigers zoeken Egypte op voor specifieke evenementen als sportwedstrijden, conferenties of tentoonstellingen.

Egypte profiteert drievoudig van de opkomst van de strandvakanties. Ze zijn goedkoper dan cultuurreizen, waardoor ze een groter publiek aanspreken. Wereldwijd kiezen bovendien veel meer mensen voor recreatieve vakanties dan voor reizen om te leren. Egypte boort dus een veel grotere markt aan met zijn Rode Zeebestemmingen. En toeristen die een land opzoeken voor zon en zee, keren dan ook nog eens vaker terug.

Egypte krijgt sinds de aanslagen van 11 september 2001 veel minder Amerikanen en Britten op bezoek, traditioneel de belangrijkste doelgroepen voor de organisatoren van cultuurreizen. Ook dat verklaart de tanende belangstelling voor tempels en piramides. Maar langzaam beginnen de toeristen uit de VS en Groot-Brittannië hun schrik weer te overwinnen. Egypte probeert werk te maken van betere luchtverbindingen om het de Amerikanen makkelijker te maken. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.