Strenge quota komen visserij ten goede

Als de visbestanden de kans krijgen om zich te herstellen, levert dat de Europese visserij tot 2,1 miljard euro per jaar op. Dat is de conclusie van een rapport in opdracht van het Wereldnatuurfonds (WWF).

  • CC Anneke van Beek Als de Europese politici het beleid ernstig veranderen en dat beleid ook implementeren om de visbestanden de kans te geven zich te herstellen, dan kunnen daar al in 2022 de vruchten van geplukt worden, zeggen onderzoekers. CC Anneke van Beek

Het onderzoek door het gespecialiseerde bureau Framian BV is het eerste dat de potentiële sociale en economische voordelen onderzoekt in een Europees perspectief. De auteurs breken een lans voor een ambitieuze hervorming van de Europese visindustrie.

Als de Europese politici het beleid ernstig veranderen en dat beleid ook implementeren om de visbestanden de kans te geven zich te herstellen, dan kunnen daar al in 2022 de vruchten van geplukt worden, zeggen de onderzoekers. Europese vissersschepen kunnen dan 2,8 miljoen ton extra vangen, en zo een bijkomende opbrengst van 2,1 miljard euro per jaar verdienen. Het inkomen van een gemiddelde Europese visser kan daardoor met de helft stijgen.

“De Europese visserij heeft het potentieel om erg productief te zijn”, zegt Tony Long van het WWF Europa. “Het is mogelijk om de productie van vis op lange termijn veilig te stellen, maar enkel als de visbestanden duurzaam worden beheerd. Het is nu dringend tijd om het broodnodige beleid aan te nemen en de  plundering van onze oceanen te stoppen.”

Teloorgang

Als er geen moedige politieke besluiten worden genomen en de huidige situatie onderveranderd blijft, ziet de studie de toekomst van de Europese visserij somber in. In de laatste vijftien jaar ging de sector er stelselmatig op achteruit. De vangst en werkgelegenheid krompen met zo’n 4 procent per jaar en die trend zal  doorzetten, zeggen de auteurs. Europese vissers zouden over tien jaar 1,4 miljoen ton minder vangen in vergelijking met 2009. Een op vijf vissersschepen zou dan uit de vaart genomen zijn en 50.000 vissers zouden daarbij hun baan verliezen.

“De Europese visserij is al dicht bij het bankroet geweest”, zegt Long. “De ministers voor Visserij en het Europese Parlement moeten oren hebben naar de oproep van duizenden consumenten en bedrijven in heel Europe die een welvarende toekomst eisen voor de visbestanden, voor de visserij en voor onze oceanen. Onze politici hebben de gelegenheid om de winst voor de sector en het inkomen voor de vissers veilig te stellen, met een progressieve hervorming van de het Europese Visserijbeleid.”

Volgens de organisatie is het daarom absoluut nodig dat de visbestanden zich kunnen herstellen, dat er daarvoor meerjarenplannen opgesteld worden waar alle partijen bij betrokken zijn, en dat er samenwerking is op regionaal niveau. Ook moet de “bijvangst”, het dumpen van ongewild gevangen vis, sterk teruggedrongen worden tegen ten laatste 2018.

De Commissie Visserij in het Europees Parlement beslist op 28 november over het nieuwe beleid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.