Studenten halen ethanol uit schors van eucalyptus

In Brazilië zijn studenten erin geslaagd ethanol te halen uit de schors van eucalyptus. Ze onderzoeken nu of het project op grote schaal leefbaar is.

  • CC gailhampshire De schors van de Euclyptus. CC gailhampshire

Ingenieursstudenten van de Pontificale Katholieke Universiteit van Minas Gerais, in het zuidoosten van Brazilië, hebben in het laboratorium ethanol uit de schors van eucalyptus gehaald.

Brazilië beschikt over enorme eucalyptusbossen ten behoeve van de papierindustrie. De schors van de boom wordt niet gebruikt om cellulose te winnen voor de papierproductie.

Braziliaans ethanol wordt uit de sacharose in suikerriet gewonnen. Uit de experimenten in Minas Gerais blijkt dat men uit eucalyptus 20 procent meer ethanol kan halen dan uit suikerriet.

Brazilië is pionier

“Een ton suikerriet levert bijna 80 liter ethanol op, terwijl een ton verse eucalyptusschors 106 liter oplevert”, zegt de negentienjarige Pedro Henrique Alves da Silva, een van de studenten die voor de proeven verantwoordelijk is.

“Rekening houdend met de productiviteit op het terrein levert een hectare suikerriet bijna 6000 liter ethanol op en een hectare eucalyptusschors 2600 liter. Nu moeten we nagaan of de productie leefbaar is op industriële schaal.”

Brazilië is een pionier op het vlak van bio-ethanol. De ethanolproductie vindt er zijn oorsprong in het Nationale Alcoholprogramma (Proalcohol), dat in 1975 werd opgestart om de Braziliaanse afhankelijkheid van olie te verkleinen, een gevolg van de oliecrisis van 1973. Sindsdien is de Braziliaanse suikerrietoogst zevenmaal groter geworden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.