Swaziland bijna malariavrij

Gezondheidsdeskundigen verwachten dat Swaziland binnenkort vrij kan zijn van malaria. Het zou daarmee het tweede land in de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC) worden dat de ziekte heeft uitgeroeid.
Wereldwijd overlijden jaarlijks meer dan een miljoen mensen aan malaria. De meeste doden vallen onder kinderen jonger dan vijf jaar oud, waarvan 90 procent leeft in Afrika bezuiden de Sahara. In Swaziland stierven vorig jaar vijf mensen aan malaria.
Het Strategisch Malariaplan van de SADC, een plan gericht op het uitroeien van malaria in de regio, noemt Swaziland, Zuid-Afrika, Botswana en Namibië als landen waar het mogelijk moet zijn malaria uit te roeien. Swaziland staat er op dit moment het beste voor. Als het land drie achtereenvolgende jaren malariavrij is, verklaart de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het tot een malariavrije zone. Mauritius was het eerste SADC-land dat die status kreeg. Het laatste geval van malaria dateert daar uit 1997. Mauritius was daarmee ook het eerste land in de regio dat een van de Millenniumdoelen - het uitroeien van malaria voor 2015 - haalde.
Extra geld
Eerder deze maand kreeg Swaziland 13,9 miljoen dollar (10,8 miljoen euro) van het Wereldfonds voor de bestrijding van Hiv/aids, Tuberculose en Malaria, om de strijd tegen de ziekte verder op te voeren. In 2001 telde het land nog 45.000 malariagevallen, vorig jaar waren dat er 10.000.
Ongeveer een derde van Swaziland, en daarmee ongeveer 30 procent van de bevolking van een miljoen mensen, is vatbaar voor malaria. Volgens Simon Kunene van het Nationale Malaria Controleprogramma (NMCP), wil de regering het extra geld gebruiken om malariapatiënten zowel in klinieken als thuis betere zorg te bieden.
Het NMCP is ook van plan meer muskietennetten uit te delen. Vorig jaar kreeg elk huishouden een net voor elke zwangere vrouw en kinderen jonger dan vijf jaar. De organisatie wil dit jaar iedereen een muskietennet geven. “Elk huishouden krijgt drie extra netten”, zegt Kunene. “Dat moet in Swaziland genoeg zijn, want een huishouden telt gemiddeld zes mensen.”
Platteland
De regering van Swaziland gaat ook “snelle diagnostische testen” invoeren, zodat het diagnoseproces sneller kan verlopen. Met de test kan binnen een paar minuten vastgesteld worden of iemand malariaparasieten in zijn bloed heeft.
Omdat Swaziland maar enkele laboratoria heeft waar bloed onderzocht kan worden, werden op het platteland meestal geen malariatesten gedaan. Patiënten werden behandeld op grond van symptomen, zoals hoofdpijn, koorts rillingen en overgeven. De behandeling van de ziekte liep daardoor vertraging op.
De overheid hoopt dat het uitroeien van malaria niet alleen de gezondheid van mensen verbetert, maar ook de economische ontwikkeling van de regio Lumbobo. Als het risico op malaria klein is, wordt de regio ook aantrekkelijker voor investeerders op het gebied van landbouw en toerisme.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.