Tamil Tijgers beschuldigd van intimidatie bij aanloop naar verkiezingen

Morgen (vrijdag) trekt Sri Lanka naar de stembus en voor het eerst doen de Tamil Tijgers (LTTE) openlijk mee. Maar het lijkt geen feest voor de democratie te worden. Er werden al drie Tamilkandidaten vermoord en waarnemers vrezen dat het LTTE de Tamils onder druk zet om voor de ‘juiste partij’ te kiezen.



Aan de vooravond van de verkiezingen waarschuwt het Centrum voor de Toezicht op Verkiezingsgeweld voor politiek geweld in het noordoosten van het land, het gebied dat in handen is van de LTTE-rebellen. Sinds het staakt-het-vuren van februari 2002 wordt er niet meer gevochten en voor het eerst voert het LTTE openlijk campagne.

Het Centrum vreest dat de kiezers in het voormalige conflictgebied niet vrij zullen kunnen stemmen. We zijn extreem bezorgd over berichten dat de Nationale Tamilalliantie (TNA) de campagne van andere Tamilpartijen onmogelijk maakt. De TNA, een koepel van verschillende Tamilpartijen, geniet de officiële steun van de Tamil Tijgers, die tot februari 2002 een gewapende strijd voerden voor een onafhankelijk thuisland. Als rebellengroep oefenden ze in het verleden een bedekte invloed uit op de verkiezingen via het Volksfront, maar nu is die partij in de TNA-koepel opgenomen en voeren de Tijgers openlijk campagne.

De voormalige rebellen willen als enige het Tamil-gebied besturen; de TNA lijkt hun leiderschap te erkennen. Partijen die dat niet doen, worden geïntimideerd. V Anandasangaree, de voorzitter van het Tamil United Liberation Front, die op een aparte lijst opkomt, zegt dat hij geen campagne kan voeren omdat de aanhangers van de Tijgers het hem onmogelijk maken om zijn huis in Jaffna te verlaten.

Bovendien is er ook een interne strijd losgebarsten onder de kandidaten van de LTTE. Het rebellenfront is intern verdeeld geraakt sinds commandant Karuna Amman in het oosten deserteerde, met in zijn zog zo’n 1800 soldaten. De scheuring zorgt voor extra spanningen in het Tamil-gebied. Dinsdag werd Rajan Sathiyamoorthy, een TNA-kandidaat in de oostelijke stad Batticaloa, doodgeschoten. Hij was een persoonlijke vriend van Karuna. Het is al de derde Tamilkandidaat die vermoord werd in maart.

Slechts een kwart miljoen van de 13 miljoen kiesgerechtigden op Sri Lanka leven in de gebieden die gecontroleerd worden door de Tamil Tijgers. Maar toch kan de uitslag in de vijf kiesdistricten in het Tamilgebied bepalen welke partij de meerderheid krijgt. De TNA zou 22 van de 225 zetels in het parlement kunnen behalen en kan daardoor een sleutelpositie innemen bij de regeringsonderhandelingen. Die worden een machtsstrijd tussen premier Ranil Wickremesinghe en president Chandrika Kumaratunga.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.