Telenovela moet onbeslisten doen kiezen voor Chávez

Op 15 augustus beslissen de Venezolanen in een referendum of president Hugo Chávez zijn ambtstermijn mag uitzitten. In een poging de onbesliste kiezers voor zich te winnen, start de staatsomroep met een telenovela over de politieke realiteit in de sloppenwijken waar Chávez’ aanhang is geconcentreerd.







Amores de barrio adentro heet de nieuwe soap van sterregisseurs Rodolfo Santana en Román Chalbaud; vrij vertaald: Liefde in de wijk. Het gaat om een liefdesverhaal tussen een jonge chavista, een aanhangster van de president, en een ni-ni, een jonge man die sceptisch staat tegen zowel de regering al de oppositie van voormalige regeringspartijen.

De titel van de serie verwijst naar het plan Barrio Adentro waarmee president Chávez de gezondheidszorg in de sloppenwijken wil verbeteren, met hulp van tienduizend Cubaanse dokters. Volgens regisseur Chalbaud toont de reeks de waarheid over de revolutie en de leugens van de oppositie.

De televisie is een belangrijke machtsfactor in Venezuela. De vier private omroepen, door Chávez de vier ruiters van de apocalyps genaamd, voeren openlijk campagne tegen de president. De president beschuldigt mediamagnaat Gustavo Cisneros ervan een van de opdrachtgevers te zijn geweest van een mislukte coup in april 2002.

Het Carter Centre, een initiatief van de gelijknamige ex-president van de VS, heeft Chávez en de oppositie al rond te tafel gebracht om afspraken te maken over een minimum aan fatsoen in de campagne voor het referendum. Waarnemers twijfelen er niet aan dat de twee politieke blokken in hun strijd om de macht tot het uiterste zullen gaan.

Chávez’ poging de ni-ni, de onbeslisten, voor zich te winnen wordt gezien als een verstandige zet. Uit een recente peiling blijkt dat 51 procent van de Venezolanen zich tot het ene noch tot het andere kamp rekent. Het zijn de ni-ni die het referendum zullen beslissen, zegt Oscar Schémel, directeur van het opiniebureau Hinterlaces. Deze mensen zijn niet tevreden over de huidige gang van zaken maar willen ook niet terug naar het verleden.

Venezuela heeft 12,5 miljoen stemgerechtigde kiezers waarvan er traditioneel 60 tot 65 procent komen opdagen. Om het referendum in haar voordeel te beslechten moet de oppositie een meerderheid van de kiezers overtuigen tegen Chavez te stemmen. Hun aantal moet hoger liggen dan de 3,757 miljoen mensen die in juli 2000 voor de president hebben gestemd.

Regering en oppositie pakken nu al uit met peilingen van bevriende onderzoeksbureaus die aangeven dat een meerderheid van plan is voor of tegen de president te stemmen. Wanneer Chávez kan polariseren tussen zichzelf en de traditionele partijen uit het verleden, maakt hij een goede kans, denkt Schémel. De oppositiepartijen hebben geen goed contact met de armen, die in Venezuela 70 procent van de bevolking uitmaken. (MC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.