Thailand is verslaafd aan plastic zakken

Koop een haarspeld in Thailand en de winkelbediende heeft er een microscopisch klein plastic zakje voor. De frisdrank in de winkel op de hoek koop je ook in een plastic zak, waaruit je dan met een rietje drinkt. Alleen voor auto’s zijn er nog geen plastic zakken, maar als er één land op het idee zou komen, dan was dat wellicht Thailand. Bangkok wil iets aan die verslaving doen.
In hoofdstad Bangkok, waar 9 miljoen mensen wonen, worden dagelijks meer dan 600.000 plastic zakken gebruikt. De verwerking van al dat plasticafval kost jaarlijks 15 miljoen euro.
De plaatselijke overheid is nu een campagne gestart om de inwoners van hun plasticzakverslaving af te helpen. Voor het tweede jaar op rij organiseert ze ‘Geen zak, geen baht’ (de baht is de munteenheid van Thailand), waarbij klanten een korting van 1 baht (2,5 cent) per aankoopschijf van 100 baht krijgen als ze hun eigen boodschappentas meebrengen. Wie toch een plastic zak wil, moet een baht bijbetalen.
Vorig jaar gingen zo 4,4 miljoen plastic zakken minder over de toonbank. Dit jaar wil Bangkok dat aantal verdrievoudigen.

Groene punten


Volgens Tara Buakamsri van Greenpeace-Thailand kan een campagne maar succesvol zijn als de consumenten zich bewust zijn van het belang en het langetermijneffect. “We moeten bestuderen welk economisch mechanisme zal werken als plastic zakken gebannen worden in Thailand. Wat zou de reactie zijn van de enorme plasticindustrie in het land? Wat zal de economische stimulans zijn voor de mensen om aan de campagne deel te nemen?”
Het goede nieuws is dat grote winkels zoals supermarktketen Tesco Lotus aan de actie deelnemen. Tesco Lotus was voordien al met een eigen campagne gestart, waarbij klanten “groene punten” verzamelen voor elke keer dat ze een eigen tas meebrengen. De keten wil het aantal gebruikte plastic zakken dit jaar met bijna 10 miljoen stuks verminderen.

Pvc


Thailand is een grote producent van plastic. Volgens Greenpeace is het een van de grootste pvc-producenten van Zuidoost-Azië. Pvc, dat goedkoop en makkelijk te assembleren is, wordt vaak gebruikt voor leidingen, waterflessen en kredietkaarten. Het is net zoals het plastic voor zakken niet biologisch afbreekbaar. Alleen al voor binnenlands gebruik heeft Thailand jaarlijks 450.000 ton pvc nodig.
Volgens een Thaise studie uit 2009 werd in 2000 slechts 23 procent van het plastic afval gerecupereerd in Thailand. Buiten de hoofdstad wordt slechts een derde van alle vaste afval goed verwerkt, de rest komt op grote stortplaatsen terecht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.