Thaise cyberwet smoort vrije meningsuiting

Vele surfers over de hele wereld beseffen reeds lang dat het internet niet volledig vrij is. Maar in Thailand fnuikt een drie jaar oude wet bijna volledig het recht op vrije meningsuiting en op informatie in cyberspace.
Thaise surfers, journalisten en media-experts stellen dat de autoriteiten misbruik maken van dubbelzinnigheden in de wet op cybermisdrijven (CCA). Wanneer de regering websites of fora “beledigend” vindt, laat ze die censureren en zelfs offline halen.

“De wet is onduidelijk en zet zo de deur open voor misinterpretatie”, vindt Chiranuch Premchaiporn, directeur van de geblokkeerde nieuwssite Prachatai (Vrij Volk), tijdens een debat over aanpassingen aan de cyberwet.

Grote kuis



Berichten over vervolging onder deze wet hebben vele politieke discussies van het publieke toneel gejaagd. Sommigen zijn bezorgd dat hierdoor belangrijke discussies niet meer openbaar worden gevoerd, vooral met de politieke verdeeldheid in Thailand die heeft geleid tot de massale protesten van de oppositie gevolgd door het hardhandig neerslaan ervan in mei.

De Thaise online censuur zal maken dat mensen van het debat wegblijven, vindt ook Roby Alampay, directeur van de Zuidoost-Aziatische Persalliantie. “Alleen wie echt vastberaden en technologisch onderlegd is, zal manieren blijven vinden om zijn stem online te laten klinken.”

Volgens critici heeft de regering in de voorbije twee jaar grote schoonmaak gehouden op het internet. De internationale waakhond Verslaggevers Zonder Grenzen zegt dat in juli 2009 alleen al 16,944 sites door het ministerie van Informatie en Communicatie werden platgelegd omdat ze “een bedreiging voor de nationale veiligheid” zouden betekenen. Volgens online actievoerders bedraagt het aantal sinds dit jaar meer dan 50.000.  

Het is moeilijk exact te weten hoeveel sites werden geblokkeerd, net zoals “het moeilijk te zeggen valt hoeveel mensen veroordeeld werden onder deze wet”, verklaart de onafhankelijke mediajurist Sinfah Tunsarawuth. “Het zijn er minstens tien, maar het kunnen er meer zijn, want overtreders willen niet spreken en proberen de zaak buiten de rechtbank te regelen.”

Propaganda



De Thaise autoriteiten denken dat ze controle houden door middel van propaganda, legt politieke analist Suranan Vejjajiva uit. “Maar websites controleren of offline halen bijvoorbeeld, geeft geen veiligheid zoals de machthebbers denken. In feite weerspiegelt het onzekerheid.”

Sarinee Achavanuntakul zit in de raad van het Thai Netizen Network. Zij denkt dat de regering de aard van het internet niet echt begrijpt. “In tegenstelling tot traditionele media valt het onmogelijk te censureren.” Toch is ze bezorgd dat weinig van haar landgenoten wakker liggen van het online optreden van hun regering. “Tenzij je het persoonlijk maakt, en de mensen toont hoe censuur hun eigen leven beïnvloedt.”

Thailand telt 68 miljoen inwoners, waarvan er 13,4 miljoen het internet gebruiken. In juli 2009 hadden er 113 providers een vergunning.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.