Thaise minister-president Vejjajiva gegijzeld

Honderden roodhemden, dat zijn de aanhangers van ex-regeringsleider Thaksin Shinawatra, hebben minister-president Abhisit Vejjajiva dinsdagochtend enkele uren opgesloten in een hotel in Pattaya. Dat meldt de Bangkok Post. De roodhemden eisen al maanden nieuwe verkiezingen in het Aziatische land.
De betogers hielden de regeringsleider enkele uren vast in een strandhotel in de badplaats Pattaya. Daar hield de minister-president een kabinetsvergadering. In Bangkok zelf worden alle overheidsgebouwen intussen al twee weken geblokkeerd door aanhangers van Thaksin.
Toen de minister-president uiteindelijk kon ontsnappen vielen de roodhemden zijn autokonvooi aan waarbij de bestuurder en enkele veiligheidsagenten werden verwond. Vejjajiva zelf bleef ongedeerd en kon ontzet worden.

Top


Het was de zwaarste clash sinds aanhangers van Thaksin het parlement in Bangkok omsingelden op 26 maart. Pattaya is vrijdag de plaats waar de leiders van de Vereniging van Zuidoost-Aziatische landen (Asean) zal plaatsvinden.
Ook vertegenwoordigers van Japan en China zullen deelnemen aan deze vergadering. De top, die eerder in december al was uitgesteld omwille van de politieke onrust, komt niet in het gedrang volgens Vitawas Srivihok van het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken.

Slecht daglicht


Eerder op de dag had de ex-rechterhand van Thaksin, Newin Chidchob, tijdens een persconferentie zijn voormalige baas aangemaand om de acties van de roodhemden een halt toe te roepen.
Chidchob vreest dat de betogingen en rellen de koning, Rama IX, zullen bedroeven en heel Thailand in een slecht daglicht zullen plaatsten. Chidchob vraagt de roodhemden om na te denken over hun acties, gezien het feit dat de leiders van de roodhemden volgens Chidchob hun achterban misbruiken voor persoonlijk gewin.
De oproep van Chidchob komt er aan de vooravond van een massale roodhemdenbetoging die morgen zal plaatsvinden in de straten van de Thaise hoofdstad Bangkok. Hiermee willen de adepten van Thaksin Shinawatra andermaal aandringen op nieuwe verkiezingen.
De partij van de aanhangers van Thaksin, de PPP, had eind 2007 de verkiezingen gewonnen waarna Somsai Wongsawat minister-president werd. In december 2008 werd de PPP echter schuldig bevonden aan verkiezingsfraude en kwam Abhisit Vejjajiva van de oppositiepartij Democratische Partij aan de macht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.