Thaise scholen bouwen bunkers voor leerlingen

Leerlingen van de grootste school in de Thaise grensstad Baan Pom-Sa-Ron krijgen sinds kort extra lessen: hoe zo snel mogelijk te evacueren bij een mogelijke Cambodjaanse aanval.
In Pom-Sa-Ron Widhaya zijn veertien bunkers verrezen bij de school die zeshonderd leerlingen telt. De bunkers zijn gebouwd met cement en verstevigd met zandzakken en aarde. In elke bunker is comfortabel plaats voor dertig leerlingen.
De bunkers zijn een van de duidelijkste tekenen dat de bewoners van de regio zich niet op hun gemak voelen, nu de relatie tussen Thailand en Cambodja verslechtert. De Thaise autoriteiten bouwden de afgelopen drie maanden 340 bunkers bij twee scholen en in verschillende dorpen in de drie subdistricten in Sri Saket, de provincie waar Baan Pom-Sa-Ron ligt. 
“Ze zijn net af”, zegt Warunrat Chitruchiphong, lerares Engels, over de bunkers. “Op deze manier kunnen we de leerlingen beschermen als er een conflict uitbreekt. De evacuatieoefeningen zijn begonnen.”

Hindoetempel


De ouders van de leerlingen zijn blij met de beschermingsmaatregelen van de overheid. “In dit gebied zijn al vaker spanningen geweest vanwege grensproblemen. Mensen moesten hun dorpen uit”, zegt Wichet Buakew, die een zoon en dochter op de school heeft. “Het is goed dat de regering dit doet.”
De reactie vanuit Bangkok heeft ook te maken met de aanwezigheid van een hindoetempel op tien kilometer afstand van het dorp. De Preah Vihear-tempel uit de tiende eeuw, gebouwd op de rand van een klif, roept nationalistische gevoelens op in zowel Thailand als Cambodja.
Het Werelderfgoedcomité erkende Preah Vihear vorig jaar juli als werelderfgoed. Het comité erkende ook een uitspraak uit 1962 van het Internationaal Gerechtshof. Dat stelde dat de tempel op Cambodjaans grondgebied ligt.  Omdat de spanningen tussen Thailand en Cambodja in de regio vorig jaar opliepen, voerden beide landen hun troepensterkte op. In april van dit jaar brak brak er bij de grens een vuurgevecht uit waarbij drie mensen omkwamen.

Sportevenement


Een gezamenlijk sportevenement dat afgelopen weekend gepland was om de spanning tussen Cambodjaanse en Thaise militairen te verlichten, werd uitgesteld. “De Cambodjaanse autoriteiten drongen aan op uitstel, zonder opgave van redenen”, schreef de Thaise krant The Nation. De krant baseerde zich daarbij op uitspraken van Prawat Ratthairom, plaatsvervangend provinciaal gouverneur in Si Sa Ket.
De betrekkingen tussen beide Zuidoost-Aziatische koninkrijken verslechterden nog verder nadat Cambodja de voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra benoemde tot economisch adviseur. Thaksin werd in 2006 afgezet en leeft sindsdien in ballingschap om een celstraf voor belangenverstrengeling te ontlopen. De voormalige Thaise premier is een aartsvijand van de huidige Thaise regering van Abhisit Vejjajiva.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.