Toekomst van nucleaire energie in Japan onduidelijk

Tien experts van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) die op missie zijn in Japan brachten een rapport uit over de vooruitgang van de veiligheid van de nucleaire energiecentrales. De voorschriften van het Japanse Nucleaire en Industriële Veiligheidsagentschap (NISA) voldoen daarbij aan de normen van het IAEA. Ondertussen trekken voorstanders van nucleaire energie alle registers open om de mogelijkheid tot de ontwikkeling van nucleaire wapens niet uit te sluiten.

Tijdens de missie had het team in Tokio ontmoetingen met verscheidene veiligheids- en energiebedrijven. De experts stelden daarbij vast dat het NISA doorgaans voldoet aan de criteria van het IAEA, maar brachten wel nog enkele verbeteringen aan. Het team zal het definitieve rapport over enkele weken overbrengen aan de Japanse ambtenaren, schrijft het IAEA op zijn website.

Het Nucleaire Veiligheidsactieplan van het IAEA heeft een programma opgesteld om een globaal nucleair veiligheidsplan te versterken. Het agentschap roept daarbij landen op om een duidelijk actieplan te maken voor als nucleaire installaties getroffen worden door natuurrampen, en het onderwerpt de centrales aan stresstesten.

Toekomst

Maximum vier van de 54 reactoren zijn nog in werking na de ramp in de kerncentrale van Fukushima vorig jaar. De anderen worden nog onderworpen aan controles. Ondanks het gunstige rapport van het IAEA is het onduidelijk of de veilige reactoren in de toekomst opnieuw openen. Politici, experten en beambten debatteren nog steeds over de rol van nucleaire energie in een nieuw energieprogramma. Dat zal deze zomer worden bekendgemaakt.

Minister van Economie, Handel en Industrie, Yukio Edano heeft al tegenstrijdige uitspraken gedaan. Enerzijds zegt hij dat Japan het ook zonder nucleaire energie kan redden, anderzijds is hij wel bereid de nucleaire technologie te exporteren.

Als Japan effectief stopt met de nucleaire productie, zal het een groot tekort in energievoorziening ondervinden. Voorlopig is Japan overgeschakeld op olie- en steenkoolcentrales om de tekortkoming op te vangen.

De ramp in de kerncentrale van Fukushima, zorgde er al voor dat Japan afzag van het plan om de productie van nucleaire energie op te drijven. Voor het drama bestond de energievoorziening voor dertig procent uit nucleaire energie.

Wapenprogramma

Terwijl het politieke debat over de nucleaire energie verdergaat, ijveren anderen voor het belang van potentiële nucleaire wapens. Shigeru Ishiba, voormalig minister van Defensie en nu lid van de oppositie is een voorstander van een mogelijk nucleair wapenprogramma. Hij beweert dat Japan de mogelijkheid moet hebben om nucleaire wapens te bouwen, zegt de Pakistaanse krant Dawn. Die potentie zou essentieel zijn om een belangrijke rol te blijven spelen in de geopolitiek, vooral tegenover China.

Volgens de Japanse grondwet mag het land zelfs geen oorlog voeren. Ook militaire eenheden zouden verboden zijn. Al hebben opeenvolgende regeringen dat specifieke artikel ondertussen anders geïnterpreteerd zodat een leger ter zelfverdediging aanvaard is.

Een mogelijk nucleair wapenprogramma kan op weinig steun rekenen bij de bevolking, dat nog steeds het drama van Hiroshima en Nagasaki met zich meedraagt.

‘Als Japan toch beslist zich te bewapenen met nucleaire wapens, zal het - op wereldvlak - in hetzelfde isolement geraken als Iran en Noord-Korea’, waarschuwt Jitsuro Terashima, voorzitter van het Japanse Researchinsituut.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.