Toeristische sector solidair met Spanje

De schok en ontreddering na de terroristische aanslagen in Madrid hebben op de jaarlijkse toerismebeurs van Berlijn een golf van solidariteitsbetuigingen veroorzaakt. Op de achtergrond speelt de vrees dat de nieuwe dreiging een domper zet op de heropleving in de toeristische sector, die in 2004 opnieuw uit het dal leek te komen.

“We mogen ons door de terroristen niet laten intimideren”, zo verklaarde Francesco Frangialli, secretaris-generaal van de World Tourism Organisation, in Berlijn voor een publiek van diplomaten, reisagenten en journalisten uit 178 landen. “Kom ons eens bezoeken in Madrid”. De World Tourisme Organisation, een organisatie van de Verenigde Naties, heeft haar hoofdkwartier in Madrid.

Frangialli werd bijgetreden door de Duitse minister van financiën Wolfgang Clement, de voorzitter van de Federatie van de Duitse Reisindustrie en door Eliane Karp de Toledo, de first Lady van Peru. Karp drukte haar “ontzetting en droefheid” over de aanslagen uit en verwees daarbij naar de ervaringen van het Peruviaanse volk met de maoïstische terroristen van het Lichtend Pad.

Het hoofd van de Spaanse toeristische dienst in Berlijn, Alvaro Blanco, is er gerust in dat de Duitsers naar Spanje zullen blijven komen. Ook Turkije heeft na de aanslagen in Istanbul niets aan populariteit moeten inboeten. De Duitse vereniging van reisagenten ontving naar eigen zeggen nog geen annuleringen voor reizen naar Spanje. De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit oogstte alvast applaus met de aankondiging dat hij de paasvakantie in Spanje zal doorbrengen.

Toch blijft er ongerustheid over de impact van de aanslagen in Madrid op de Europese reislust. “Geen moeilijkheid bleef ons de laatste drie jaren bespaard”, zei Frangialli, “Er waren de economische crisis, de aanslagen van 11 september, het conflict in Irak, SARS en diverse natuurrampen.” De World Tourism Organisation voorspelt voor 2003 649 miljoen aankomsten op toeristische bestemmingen, een daling met 1,2 procent.

Voor 2004 blijft Frangialli optimistisch gestemd “tenminste wanneer de veiligheidsmaatregelen op de luchthavens niet elke zin om het vliegtuig te nemen in de kiem smoren.” De onafhankelijke World Tourism and Travel Council voorspelde nog voor de aanslagen in Madrid een “robuuste groei”, met als koplopers India en China.

De relatieve sterkte van het pond en de euro tegenover de dollar moeten in 2004 727,9 miljard dollar aan bezoekersexport opleveren, een stijging van 9,6 procent tegenover 2003. De groei zou in 2004 tien miljoen nieuwe jobs opleveren. 214,7 miljoen mensen of 8,1 procent van de actieve wereldbevolking zijn dan voor hun inkomen direct of indirect afhankelijk van het toerisme.

Martha Smith

xml=7

Ref: wd if lb ip tr

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.