Topdesigners maken poppen voor Darfoer

Lappenpoppen van topdesigners: het is een frivool concept. Maar de poppen van designers zoals Armani en Prada helpen bij de financiering van vaccinatieprogramma’s in het door oorlog verscheurde Darfoer. Van 10 tot 15 november zijn ze te zien in museum Petit Palais in Parijs.
Het project Frimousses de Créateurs (Designpoppen) begon zes jaar geleden kleinschalig. Inmiddels doen ongeveer honderd ontwerpers mee. Ook kunstenaars zoals Damien Hirst en Jeff Koons, die bekend staan om hun controversiële werk, omarmden het project. De Franse zangeres France Gall en actrice Isabelle Adjani mogen zich eveneens tot de ontwerpers rekenen.
Frimousses de Créateurs, gecoördineerd door het VN-Kinderfonds (Unicef), financierde poliovaccins voor meer dan 160.000 kinderen en een tuberculoseprik voor 183.000 pasgeborenen in de regio Darfoer in Soedan. In Darfoer brak in 2003 een conflict uit dat duizenden burgers het leven kostte. Naar schatting lijden twee miljoen kinderen jonger dan achttien jaar onder de humanitaire crisis in de regio.

Tentoonstelling


De designpoppen zijn van 10 tot 19 november te zien in museum Petit Palais in Parijs. Op 19 november worden ze geveild door veilinghuis Drouot Montaigne. De duurste pop tot nu toe werd ontworpen door Chanel. Deze leverde volgens Unicef 23.000 euro op. Dat bedrag kwam bij de 227.000 euro die in 2008 werd opgehaald, bijna een verzesvoudiging ten opzichte van 2003.
 
“We zijn heel klein begonnen, maar inmiddels hebben we ook bekende ontwerpers kunnen overhalen mee te doen”, zegt projectleider Magali Riedel. Ondanks de economische crisis rekent ze dit jaar opnieuw op een hogere opbrengst, omdat er meer deelnemers en sponsors zijn.
Frimousse beperkt zich niet tot designers. Om vaccinaties in andere landen dan Soedan mogelijk te maken, doen duizenden Franse schoolkinderen mee aan een soortgelijk project. Ze maken poppen die verkocht worden voor twintig euro per stuk. “Dat is genoeg voor een volledige vaccinatiecyclus voor kinderen”, zegt Valerie Metzger, projectcoördinator van Unicef. Zij zette het project in Frankrijk op, naar Italiaans voorbeeld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.