Training Afghaanse veiligheidstroepen verloopt moeizaam

De training van Afghaanse veiligheidstroepen (leger en politie) door de VS en andere landen gaat moeizaam, zegt Guy Cosentino, plaatsvervangend commandant Regionale Steun voor de NAVO-trainingsmissie Afghanistan.

De kwaliteit van de veiligheidtroepen neemt toe, maar de missie heeft nog steeds met een aantal uitdagingen te kampen, zegt Cosentino gisteren tijdens een discussie bij de Atlantic Council, een denktank in Washington. Zo zijn de zuidelijke Pathanen, de belangrijkste bron van rekruten voor de taliban, ondervertegenwoordigd in het officierskorps. Tadzjieken, een noordelijke etnische groep, zijn oververtegenwoordigd.

Slechts 14 procent van de Afghanen in de leeftijd van 18 tot 40 jaar - de belangrijkste doelgroep om uit te rekruteren - kan lezen en schrijven. “En in het zuiden is het nog erger”, zegt Cosentino. De basistraining voor zowel leger en politie bevat nu ook een cursus lezen, zegt hij.

Verloop

Ook het verloop is een groot probleem. Het personeelsverloop in het Afghaanse leger was 32 procent in 2010 en met ruim 2 procent per maand (24 tot 26 procent per jaar) nog steeds hoog. Anders dan in de VS en veel andere landen, bestaat er in Afghanistan geen wetgeving die de rekruten die tekenen verplicht in dienst te blijven. 

Consentino zegt verder dat er sprake is van een opmerkelijke groei van economische activiteit op plaatsen waar de taliban het voorheen voor het zeggen hadden, zoals in de provincie Helmand. Er zijn volgens hem niet alleen plaatselijke ondernemers actief, maar ook investeerders uit Iran en India.

Aan de NAVO-trainingsmissie in Afghanistan doen momenteel 34 landen mee, waaronder Nederland en België.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.