Tropisch Instituut solidair met Afrika

Vanuit hun sterke betrokkenheid met de slachtoffers van het AIDS-virus besloten de medewerkers van het Tropisch Instituut in Antwerpen om maar liefst vier acties te organiseren voor Music For Life. Als resultaat konden ze op woensdag 22 december 10 000 euro schenken ten voordele van de AIDS-weeskinderen.

  • StampMedia.be Tropisch Instituut solidair met Afrika StampMedia.be

Het Tropisch Instituut is vooral bekend om de ‘travel clinic’ of de reiskliniek, maar hun voornaamste activiteiten liggen in ontwikkelingslanden. “We hebben zelf heel veel voeling met de AIDS-wezen, zo hebben we een aantal programma’s lopen in Zuid-Afrika,” vertelt arts Ludwig Apers. “We doen onderzoek naar ‘verticale transmissie’ of hoe we de HIV-overdracht van moeder naar kind kunnen voorkomen.”

De nood is hoog

Het aantal AIDS-wezen in Afrika wordt momenteel geschat op 100 000 kinderen, maar volgens Apers zal dit aantal in de toekomst alleen nog maar groeien. “Het HIV-probleem is absoluut nog niet opgelost. Zelfs als de overdracht van de ene op de andere persoon vandaag kan worden stopgezet, dan nog zullen er de komende jaren veel patiënten sterven en hun kinderen zullen zonder ouders achterblijven.”

Tijd voor actie

De medewerkers van het Tropisch Instituut toonden zich bijzonder bereidwillig om acties op touw te zetten. Een eerste actie bestond uit het verkopen van zelfgemaakte wenskaarten met daarop portretten van Afrikaanse kinderen. Hiervoor namen de onderzoekers zelf foto’s tijdens hun buitenlandse missies.

Het tweede initiatief bestond uit het breien van wollen kindermutsjes. “De mutsen werden gemaakt door onze medewerkers, maar ook door onze eigen HIV-patiënten. In de wachtzaal lagen altijd wol en breinaalden klaar,” aldus Apers.

Vorige vrijdag zamelde het instituut geld in door een springtouw-actie. Bokser Sugar Jackson steunde de actie en zette zijn beste beentje voor door 10 000 sprongen te maken. Woensdagavond zong het koor van het Tropisch Instituut, voor de gelegenheid versterkt met de zangers van ‘Hei Pasoep!’, Afrikaanse liederen voor het Glazen Huis. Nadien trok het koor nog naar de kathedraal. In totaal werd er 7000 euro verzameld; de directie verhoogde dit bedrag nog tot een mooie eindsom van 10 000 euro.

© 2010 – StampMedia – Marieke Van Cauwenberghe

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.