Tsunami-kinderen vertellen verhaal in 106 foto's (foto’s beschikbaar)

144 kinderen uit Banda Aceh in Indonesië en Phang Nga in het zuiden van Thailand kregen camera’s, een fotografieopleiding en de opdracht hun verhaal te vertellen na de tsunami. Ze fotografeerden vooral hoop, geen ellende.
“Ik wil de afschuwelijke tsunami die alle goede dingen kapotmaakte het liefst vergeten”, zegt de elfjarige Kapkaew Leebumrung. Ze is apetrots op haar foto van een jongen die ondersteboven hangt aan een boot die de vloedgolf van de zee tot in het dorp Baan Nai Rai droeg.

Twee maanden na de tsunami beslisten fotojournalist Masaru Goto en zijn vrouw, grafisch ontwerpster Yumi Goto, om jonge overlevenden van de tsunami de kans te geven hun verhaal te vertellen aan de wereld. In de daaropvolgende weken organiseerden ze samen met andere fotografen workshops fotografie en dagboekschrijven voor twee groepen kinderen: één in Banda Aceh in Indonesië en één in Phang Nga in het zuiden van Thailand.

Schmink is hoop

106 foto’s hangen momenteel in de Club van de Buitenlandcorrespondenten in Thailand. Volwassen bewondering oogst vooral de foto van de twaalfjarige Win Maw, een Thaise van Birmese afkomst. Haar foto van ‘Thanaka’ kreeg eerder al een dubbele pagina in de Thaise editie van National Geographic. De foto toont een klein meisje met wijdopen ogen dat toekijkt hoe iemand het witte thanakapoeder klaarmaakt dat vaak gebruikt wordt in Birma.

“De mensen doen thanaka op hun gezicht om mooi te zijn en als bescherming tegen de zon en tegen acne. Het is de beste cosmetica ooit voor vrouwen. Het ruikt ook lekker omdat het wordt gemengd met rozen- en jasmijnblaadjes, zegt de kleine fotografe uit Khao Lak. Toen de tsunami kwam, liep haar familie van hun huis omhoog de bergen in. Win Mao zegt dat ze deze foto koos omdat ze de wereld wil vertellen hoeveel de Birmezen van thanaka houden. De volwassenen zien in haar foto een symbool van hoop temidden van een tragedie - hoe tradities verder leven in moeilijke situaties.

De kinderen zelf kennen geen diepere betekenissen toe aan hun foto’s, en ze praten ook liever niet over de dood van familieleden. Zo ook de twaalfjarige Jaree Srisukkeaw. “Ik hou van die met de voetafdruk in het zand”, zegt ze enthousiast. De erg verlegen Teera Khongthip, ook twaalf, zegt dat de workshop haar heeft geleerd op een andere, diepere manier naar haar omgeving te kijken en hoopt ooit een eigen fototoestel te bezitten zodat hij alle foto’s kan nemen die hij wil.

De tienjarige Wareewan Tansakul fotografeerde een trosje orchideeën vastgemaakt aan de kapotte inkomhal van een hotel. “Ze hebben de bloemen daar gehangen om respect te betuigen aan de mensen die weg zijn” zegt het kind. En Sumalee Leebumrung, een meisje van elf uit Baan Nai Rai, hecht het meest aan haar foto van haar vader - een visser. “Ons inkomen is onzeker maar we hebben niet veel geld nodig. We zijn gelukkig dat we samen zijn”, zegt ze. (ADR/MC)

Foto’s beschikbaar op
www.insightout-project.org/showgallerycate.php?nid=1&cate_id=2
http://www.insightout-project.org/news.php?id=9 (de foto die de Thaise editie van National Geographic afdrukte)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.