Tuinieren kan het milieu ernstige schade toebrengen

Wie een mooie tuin aanlegt, lijkt daarmee het milieu een plezier te doen. Maar vaak is het precies andersom, zeggen Britse wetenschappers, die de ecologische voetafdruk van de doorsnee tuin onder de loep namen.

  • CC Andrew Black Een doorsnee tuinsproeier verbruikt tot 1000 liter drinkwater per uur. CC Andrew Black

Onderzoekers van de Universiteiten van Reading en Sheffield en de Royal Horticultural Society brachten in kaart op welke manier groene vingers een impact hebben op het milieu, en de resultaten zijn verrassend. De klassieke tuin, met grasperk, terras en potgrond blijkt een zware tol te eisen.

De meest zichtbare impact komt van bewatering, bemesting en chemicaliën. Een doorsnee tuinsproeier verbruikt tot 1000 liter drinkwater per uur – het equivalent van wat een gezin met vier personen op een hele dag gebruikt. Dat prachtige gazon slaat weliswaar CO2 op, maar dat wordt ruimschoots teniet gedaan door de grasmaaier op benzine, die de helft meer CO2 uitstoot.

Potgrond

Ook de impact van chemische stoffen op de fauna en flora, met name op bijen en vlinders, is niet verwonderlijk. Minder bekend zijn de milieugevolgen van het gebruik van potgrond, waarvoor kostbare veengebieden afgegraven worden. Die veengebieden zijn belangrijke natuurlijke opslagvaten van CO2. De potgrond die in Groot-Brittannië gebruikt wordt als compost, stoot volgens de studie tot een half miljoen ton CO2 per jaar uit – het equivalent van honderdduizend auto’s.

Ook de introductie van uitheemse planten vormt een groot probleem. Volgens de onderzoekers is 90 procent van de plantenziekten die door de mens in Groot-Brittannië geïmporteerd zijn, afkomstig van de handel in sierplanten. De uitheemse planten verspreiden zich in de omgeving en vormen een probleem voor de inheemse biodiversiteit.

Tot slot bevat een aangelegde tuin vaak ook terraspartijen die een grote ecologische voetafdruk hebben. De tegels of stenen zorgen voor CO2-uistoot tijdens de productie of het transport, en verstoren vervolgens de natuurlijk afwatering. Een doorsnee terras van 25 vierkante meter heeft volgens de onderzoekers een klimaatafdruk van 1 ton CO2.

Ecologisch tuinieren

Zelfs wie bomen plant, moet dat doordacht doen, zeggen de onderzoekers. Een boom kan drie tot tien jaar nodig hebben om klimaatneutraal te worden. Toch is het niet allemaal kommer en kwel: er zijn veel verschillen tussen tuinen onderling en de manier waarop ze worden onderhouden. Wie zijn benzinegrasmaaier vervangt door een elektrisch model, spaart meteen tientallen kilo CO2 per jaar. De groeiende interesse voor ecologisch tuinieren houdt bovendien veel meer rekening met de natuurlijke fauna en flora, en heeft vaak ook een kleinere klimaatafdruk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.