Tunis boycot informatietop middenveld

‘Deze website is geblokkeerd in Tunesië sinds maandag 14 november 2005.’ Die mededeling staat bovenaan de website van de Burgertop voor de Informatiemaatschappij, die net als de Wereldtop die vandaag (woensdag) start in Tunis. Of liever, zou starten. De schaduwtop heeft nog steeds geen conferentieruimte gevonden en wijt dat aan politieke druk door de Tunesische overheid.

Dinsdag werden de meeste activiteiten van middenveldgroepen geschrapt als gevolg van de abnormale omstandigheden waarin de top in Tunis plaatsvindt, zegt de Deense mensenrechtenactivist Rikke Frank Jørgensen die mee in het organiserend comité van de Burgertop zetelt. Vrijdagavond werd een journalist van de Franse krant Libération die een artikel over mensenrechtenschendingen in Tunesië schreef, zwaar mishandeld door vier aanvallers. Vertegenwoordigers van het middenveld lieten maandag in een persmededeling weten dat mensenrechtenactivisten en journalisten lastiggevallen en zelf fysiek aangevallen werden in de straten van Tunis.

Het is onzeker of de geplande Burgertop voor de Informatiemaatschappij zal kunnen doorgaan. De top werd ingericht omdat een aantal Tunesische ngo’s niet erkend worden door hun overheid en daardoor geen accreditatie konden krijgen voor de officiële VN-top. De organisatoren benadrukken dat de schaduwtop niet over Tunesië op zich gaat, maar over de thema’s van de WSIS.

Onvoorziene werken in het Oriental Palace

We hebben verschillende conferentieruimten gereserveerd die daarna steeds weer geannuleerd werden, zegt Jørgensen. Hij heeft het over redenen gelinkt aan politieke druk door de Tunesische overheid. De oorspronkelijke locatie bijvoorbeeld, het Oriental Palace, stuurde een reserveringbevestiging, maar vlak na ontvangst van de betaling stuurde het plots een fax dat ze omwille van onvoorzienbare werken de reservatie moesten annuleren. Het scenario herhaalt zich steeds opnieuw.

De organisatoren van de Burgertop zeggen dat ze een petitie naar de VN zullen sturen met de vraag zorgvuldig na te denken over het houden van evenementen van deze aard in landen waar de noodzakelijke voorwaarden voor ontmoetingen en vreedzaam samenwerken tussen mensen niet bestaan.

Ga niet naar Tunis

Dat sluit nauw aan bij de opvatting van de Amsterdamse hoogleraar Cees Hamelink, die vier jaar geleden door de VN werd aangetrokken als adviseur en mede-organisator van de Wereldtop over de Informatiesamenleving. Hij liet weten dat hij niet langer persoonlijk adviseur wil zijn van Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Overheden en middenveldvertegenwoordigers zouden de zaak van de informatiemaatschappij veel beter dienen door niet naar de Wereldtop in Tunis te gaan, stelt Hamelink. De beslissing om de Top in Tunis te houden, met zijn flagrante en continue schendingen van basisrechten op informatie en communicatie, toont hoe weinig de internationale gemeenschap werkelijk geeft om mensenrechten in de informatiemaatschappij.

Reactie VN

De incidenten van de voorbije dagen, hebben niets te maken met de top en vallen daarom buiten onze bevoegdheid, zei Francine Lambert, de woordvoerster van de organisator van het WSIS, de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), een organisatie binnen het VN-systeem. Maar de ITU gelooft, net als de VN, in vrije meningsuiting. Elke actie die deze vrijheid zou afnemen of beperken valt te betreuren.

Vertegenwoordigers van de ITU melden dat er 9.329 vertegenwoordigers van 597 niet-gourvernementele organisaties geaccrediteerd zijn voor de WSIS, waarmee het middenveld meer vertegenwoordigers heeft dan de twee andere stakeholders: de overheid en het bedrijfsleven.

Geblokkeerde sites

Volgens de Tunesische overheid is de site van de Burgertop niet toegankelijk voor gewone Tunesiërs (maar wel van op de WSIS-locatie) in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Maar vele politieke sites blijken geblokkeerd te zijn, zegt Elijah Zarwan van de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Zij deden in september een onderzoek waarbij ze in Tunesië 1.947 sites probeerden te bereiken. 184 daarvan bleken geblokkeerd, waaronder die van Reporters zonder Grenzen en van de Tunesische Alliantie voor de Verdediging van de Mensenrechten.

Recenter werden ook de Italiaanse nieuwssites Amisnet en Lettera 22 geblokkeerd. Zij hadden een campagne gelanceerd voor de vrijlating van een aantal surfers die voor hun activiteit op het internet in de gevangenis werden gegooid. (ADR/PD)

Website Burgertop
http://www.citizens-summit.org/

rapport internetcensuur Human Rights Watch
http://www.hrw.org/reports/2005/mena1105/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.