Tunis zenuwachtig voor begin informatietop

De Tunesische regering geeft tegenstrijdige signalen net voor het begin van de Wereldtop over de Informatiesamenleving (WSIS) in Tunis. De 10.000 deelnemers uit alle hoeken van de wereld moeten de indruk krijgen dat Tunesië een vrij land is dat klaar is voor de sprong naar de informatiesamenleving. Maar het regime van president Ben Ali wil vermijden dat kritische stemmen uit eigen land een forum krijgen.



De Tunesische regering heeft tientallen studenten vrijgelaten die zich op subversieve sites op het internet hadden gewaagd - een vergrijp waarop tot 30 jaar cel staat. Maar de voorbije dagen zijn weer enkele Tunesische mensenrechtenactivisten en buitenlandse journalisten hard aangepakt. De telefoonaansluitingen van sommige dissidenten werden hersteld om meteen daarna weer afgesloten te worden. In de internetcafés waren verboden websites als die van Amnesty International en Reporters zonder Grenzen een tijdlang toegankelijk, maar dan weer off line.

De Tunesische hoofdstad is sinds zaterdag afgegrendeld door een indrukwekkende politiemacht. De driedaagse Wereldtop over de informatiesamenleving begint woensdag. De regering van president Ben Ali wil dat de eerste VN-top op Tunesische bodem vlekkeloos verloopt.

Maar Tunesië heeft zo zijn manier van organiseren. Vrijdagavond werd een journalist van de Franse krant Libération die het gebrek aan meningsvrijheid in Tunesië op de korrel had genomen, zwaar mishandeld door vier aanvallers. De politie greep niet in. Zeven Tunesische activisten die op 18 oktober in hongerstaking zijn gegaan om te protesteren tegen de politieke onvrijheid in hun land en de vrijlating van meer dan 500 gewetensgevangenen eisen, worden door de regering afgedaan als een groepje onrustzaaiers.

Twee dagen voor het begin van de top is het ook nog altijd niet duidelijk of een parallelle top van burgerorganisaties kan plaatsvinden in Tunis. De bijeenkomst wordt opgezet door een twaalftal onafhankelijke niet-gouvernementele organisaties uit Tunesië die geen accreditatie hebben gekregen voor de top en toch hun ideeën willen verspreiden. Diplomaten uit verscheidene landen en meer dan 80 internationale organisaties hebben hun deelname aan de alternatieve top bevestigd. Maar plaats van het evenement blijft voorlopig een geheim. Alle pogingen om een zaal te reserveren in een groot hotel zijn mislukt, zegt de journalist Sihem Ben Sedrine, woordvoerder van de Conseil national pour les libertés en Tunisie.

Merkwaardig genoeg lijkt de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), de organisator van de WSIS, ook niet van een alternatieve bijeenkomst te willen weten. Er wordt maar één topbijeenkomst gehouden in Tunis, verklaarde ITU-directeur-generaal Yoshio Utsumi op de Tunesische televisie.

Bij het gros van de Tunesische bevolking krijgt de top weinig weerklank. De staatsmedia besteden er veel aandacht aan, maar dat versterkt het beeld van de bijeenkomst als een grote propagandamachine voor het regime. Alleen de Tunesische elite ziet het evenement als een unieke kans om Tunesië internationaal beter op de kaart te zetten.

Internationale mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek op de situatie in Tunesië. Volgens de Internationale Federatie van de Mensenrechten (FIDH) schendt het regime van Ben Alí systematisch de mensenrechten. Verscheidene organisaties die in september poolshoogte gingen nemen in Tunesië, vonden toen dat de situatie er nog op achteruit ging.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.