Turkse agenten moeten koffers pakken

Zo’n 350 politieagenten zijn uit hun functie ontheven. Dat hebben verschillende Turkse media vanmorgen bericht. Het collectieve ontslag kan worden gelezen als een reactie op het lopende corruptieonderzoek bij de federale overheid.

  • CC Rezwan Protest tegen premier Erdogan en zijn regering CC Rezwan

Vanmorgen heeft de Turkse regering de bezem gehaald door het politiekorps in Ankara. Maar liefst 350 agenten moesten hun post verlaten. Sommigen van hen werden overgeplaatst, anderen werden definitief bedankt voor bewezen diensten. De meeste ontslagen vielen bij de cel die zich focust op financiële misdrijven en georganiseerde misdaden.

Ontslaggolf

Het is echter niet de eerste keer dat de Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdoğan gezaghebbende mensen plotsklaps de laan uitstuurt. Eerder zijn in Istanbul ook al 14 politiechefs en een commandant ontslagen. Zij werden beschuldigd van machtsmisbruik en het achterhouden van informatie.  

 “Smerige zaak”

Deze golf van ontslagen laat zich onvermijdelijk linken aan het onderzoek naar een mogelijk corruptieschandaal dat enkele weken geleden de kop opstak. Het vaderlandse justitieapparaat heeft drie aanklagers aangesteld die het federale zaakje moeten doorsnuffelen op sporen van corruptie. Onder meer twee zonen van ministers uit het kabinet zijn al gearresteerd. Ook een staatsbankdirecteur is voor vergelijkbare redenen aangehouden. Ondertussen heeft Erdoğan het doortastende onderzoek afgedaan als een “smerige zaak” om het imago van zijn regering te besmeuren. Zelfs het woord “complot” werd door gelijkgezinden van de premier in de mond genomen. Mogelijk wordt er nu gepoogd de schade die het corruptieonderzoek dreigt te zullen maken, zoveel mogelijk in te dijken.

Dispuut

Volgens opiniemakers zou deze hele heksenjacht het gevolg zijn van een dispuut tussen Erdoğan en zijn voormalig bondgenoot, de islamitische geleerde Fethullah Gülen. Die laatste, die overigens in de Verenigde Staten resideert, heeft zich tegen de omstreden premier gekeerd nadat die bekend maakte een heleboel particuliere Turkse scholen te willen sluiten. Met deze ontslagen zou de AK-partij van Erdoğan de uitvoerende macht willen zuiveren van Gülen-aanhangers. 

Publieke onrust

Dat hun eerste minister weer in nauwe schoentjes zit, is ook het Turkse volk niet ontgaan. Op verschillende plaatsen vonden er al demonstraties plaats tegen de regering. Onder meer het vermaarde Taksimplein was één van de locaties waar het volksprotest zich liet horen. De misnoegde betogers eisen dat Erdoğan en zijn corrupte achterban aftreden. Ook in andere grote steden zoals Izmir kwamen ontevreden burgers op straat terwijl de lira nog maar eens de diepte indook. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.