"Twee derde van de Palestijnen is vluchteling"

Het Hulp- en Werkagentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten (UNRWA) blaast 60 kaarsjes uit. Het agentschap bespreekt op 29 en 30 juni de economische, sociale en culturele rechten van Palestijnse vluchtelingen in Brussel, maar een feeststemming is er ver te zoeken.
“We vechten al 60 jaar voor een verbeterde situatie voor de Palestijnse vluchtelingen, maar er is nog steeds geen vrede”, klinkt het bij UNRWA. Al sinds 1948 verleent het VN agentschap humanitaire bijstand aan Palestijnse vluchtelingen. De organisatie voorziet onderwijs, gezondheidszorg, sociale diensten, microfinanciering, verbetering van de vluchtelingenkampen en noodhulp aan vier miljoen vluchtelingen in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever, Jordanië, Libanon en Syrië. Onderwijs voor kinderen op de vlucht is de grootste activiteit van de UNRWA.

Geen kaarsjes meer


“Ik had graag gehad dat UNRWA minder kaarsjes moest uitblazen”, zegt Leila Shahid, Algemeen Afgevaardigde van Palestina voor de Europese Unie, België en Luxemburg, met gemengde gevoelens. Ook Karel De Gucht, minister van Buitenlandse Zaken, was niet in de feeststemming: “Hopelijk komt er geen honderdste verjaardag, tegen dan moet de Palestijnse situatie al lang verbeterd zijn”.

Echo’s van de realiteit


“Op deze conferentie worden slechts echo’s van de realiteit van de vluchtelingen gehoord”, zegt Karen Koning AbuZayd, VN ondersecretaris en Algemeen Commissielid van UNRWA.
Twee derde van de Palestijnen leeft niet op Palestijns gebied en is vluchteling. Dat zorgt voor grote sociale, economische en culturele problemen. Volgens Tomas Dupla del Moral, Directeur van de Europese Commissie, ligt de sleutel van die problemen ligt bij politiek. “Wanneer de vluchtelingen politieke rechten zouden krijgen, brengt dat ook sociale en culturele rechten met zich mee.
“Wat we met de samenwerking tussen de verschillende organisaties en UNRWA willen bereiken, is een implementatie van het recht voor de Palestijnse vluchtelingen om terug naar huis te keren. Dat recht is al door elke overheid van de Europese lidstaten erkend, maar is nog steeds niet in werking gesteld. Ik ben zelf ook een Palestijnse vluchteling en ik kan u vertellen, ondanks alles is de vitaliteit van de vluchtelingen bewonderenswaardig”, getuigt Shahid.

Free Gaza schepen


Acties van de Free Gaza beweging zijn kleinschaliger ten opzichte van de VN operaties, maar ze zijn daarom niet minder belangrijk voor UNWRA. “Elk statement, elke stap, elke druk die er gezet wordt, is hulp voor de vluchtelingen. Zelfs als de twee schepen van de Free Gaza Movement niet door de Israëlische zeeblokkade geraken, heeft de situatie in Gaza toch aandacht gekregen”, aldus AbuyZayd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.