Tweederde Congolese regenwoud verdwenen tegen 2040?

Maandag begon in Congo-Brazzaville het zesde mondiale forum over duurzame ontwikkeling. Ministers en experts ter zake vanuit alle hoeken van de wereld komen hier bij elkaar om duurzame ontwikkeling te bespreken.
Het evenement werd officieel geopend door de Congolese premier Isidore Mvouba. Jean Ping, voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie (AU), beklemtoonde dat “Afrikaanse landen lijden onder de effecten van ’s werelds grootste vervuilers, en dat zijn de industrielanden.”

Afrikaanse paradox


Afrika is verantwoordelijk voor slechts 3,8 procent van de uitstoot van broeikasgassen, maar  moet toch extra inspanningen doen om zijn ontwikkeling veilig te stellen.
Ping zei ook de paradox te betreuren dat Afrika in extreme armoede leeft terwijl het continent een overvloed aan natuurlijke rijkdommen bezit. Zo is tien procent van het mondiale zoetwater, zeven procent van alle ijzer, en een kwart van alle biodiversiteit in Afrika te vinden.
Afrika kan zijn enorme rijkdommen niet ontwikkelen en dat is de oorzaak van de Afrikaanse armoede, volgens Ping. “Afrika moet investeren in water en infrastructuur voor zijn ontwikkeling.”
Het forum vindt plaats in Congo, een land dat midden in het hart van het Congobekken ligt. Het Congobekken vormt het tweede grootste tropische regenwoud ter wereld, na het Amazonewoud. Het bevat meer dan de helft van alle zoetwater van Afrika. 

Twee miljard dollar


De mondiale financiële crisis kon natuurlijk niet ontbreken. Ping vroeg de Afrikaanse regeringen hun rijkdommen spaarzaam te benutten. Een grote meeting in Tunis in november werd aangekondigd onder de auspiciën van de AU en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB).
Hij drukte ook de wens uit dat de nodige steun uitgaat naar de Centraal-Afrikaanse Regenwoud Commissie (COMIFAC). Tien landen maken deel uit van deze organisatie die probeert het regenwoud op een duurzame manier te beheren.
De VN schat dat tweederde van het regenwoud tegen 2040 zal verdwijnen als er niets wordt ondernomen om de ontbossing te vermijden.
Het Congo Basin Forest Fund zet zich alvast in voor het behoud en beheer van het regenwoud in het Congobekken. Het werd in juni in het leven geroepen en tot nu toe hebben de Britse en Noorse premiers 200 miljoen dollar toegezegd voor het fonds dat het regenwoud van illegale houtkap moet vrijwaren. Het wordt voorgezeten door de Nobelprijs voor de Vrede 2004, de Keniaanse Wangari Maathai, en de voormalige Canadese premier Paul Martin. Maathai zei zondag nog dat er minstens twee miljard dollar zal nodig zijn voor het beheer van het woud.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.