Uganda wil doodstraf voor HIV-suikerooms

De Ugandese regering wil de doodstraf invoeren voor HIV-dragers die bewust minderjarigen besmetten. De maatregel moet onder meer de zogenaamde suikerooms afschrikken, mannen die in ruil voor geschenkjes seks hebben met jonge meisjes. Maar de regering in Kampala viseert ook verkrachters.
Seksueel misbruik van kinderen en jongeren is in Afrikaanse landen als Uganda nog erger dan elders. Veel mannen geven er het dodelijke HIV door, het virus dat aids veroorzaakt. In Uganda is één op de tien mensen besmet.

De Ugandese regering werkt aan een wet die seks tussen een seropositieve volwassene en een minderjarige als “verzwaarde ontering” definieert. Voor die misdaad moet het hooggerechtshof dan de doodstraf uitspreken. In Uganda kunnen rechters nu al de doodstraf verbinden aan verkrachting van minderjarigen, maar tot hiertoe gebeurde dat nog nooit.

Mensenrechtengroepen vinden dat de regering er verkeerd aan doet in te zetten op de doodstraf om potentiële overtreders af te schrikken. Ze oordelen dat er meer moet worden geïnvesteerd in bewustmakingscampagnes rond aids, in misdaadpreventie en in jeugdbescherming. Ze vrezen ook dat er nog minder aangifte zal worden gedaan van seksueel misbruik als de straf verzwaart. De meeste daders zijn immers verwant met hun slachtoffer.

Maar de Ugandese regering heft de indruk dat ze de controle aan het verliezen is over de aids-epidemie in het land. Seksueel misbruik zou één van de oorzaken daarvan zijn. Volgens een studie van het Afrikaans Netwerk voor Preventie van en Bescherming tegen Misbruik en Verwaarlozing van Kinderen worden in Uganda steeds meer kinderen het slachtoffer van seksueel geweld. In een periode van drie maanden in 2004 werden 14.000 gevallen gemeld.

In het Ugandese parlement is al een aantal keer gediscussieerd over de afschaffing van de doodstraf, maar daarvoor werd nooit een meerderheid gevonden. Sinds het aan de macht komen van president Yoweri Museveni in 1986 werden er in Uganda 51 mensen geëxecuteerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.