Uitstel kernuitstap kost meer dan het opbrengt

Het langer openhouden van de kerncentrales zal de Belgische staat op lange termijn meer kosten dan wat de belasting op de extra winsten van Electrabel opbrengt. Dat schrijft Friends of the Earth in een rapport dat vandaag verschijnt.
  • Brecht Goris E Brecht Goris
Aan het openhouden van de kerncentrales blijkt een grote verborgen kost te zitten, waar vooral de belastingbetaler voor opdraait. Het gaat ondermeer om kosten bij ongelukken, subsidies voor kernenergie, het opslaan van nucleair afval en de kosten als gevolg van het niet investeren in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.
Staatshulp is momenteel één van de grootste verborgen kosten voor de belastingbetaler op het vlak van kernenergie. Jaarlijks pompt de EU 550 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling van nucleaire energie. Dat is meer dan het dubbel van wat er naar onderzoek naar hernieuwbare energie gaat.
‘Het is gewoonweg onaanvaardbaar dat vuile en gevaarlijke kerncentrales tien jaar langer worden opengehouden om een gat in de begroting dicht te rijden. Er is een radicale ommekeer nodig in het energiebeleid zodat meer investeringen in hernieuwbare energie en efficiëntie plaatsvinden’, zegt David Heller van Friends of the Earth.
Rapport The price-tag of nuclear power (pdf)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.