"Vaccin tegen tbc loopt vijf jaar vertraging op"

De ontwikkeling van een vaccin tegen tuberculose komt er waarschijnlijk niet tegen 2015 zoals eerder vooropgesteld was. Wetenschappers gaan er nu van uit dat het vaccin pas vijf jaar later klaar zal zijn, vooral omdat het moeilijk is de nieuwe vaccins te testen.
De doelstelling van 2015 werd vier jaar geleden geformuleerd door de alliantie Stop TB Partnership. Maar op een congres rond tuberculose in het Estse Tallinn deze week werd duidelijk dat die deadline onmogelijk gehaald kan worden. Wetenschappers zullen al tevreden zijn als ze tegen 2020 een vaccin klaar hebben.
Momenteel zijn er dertien nieuwe vaccins in de running, maar het meest geavanceerde zal pas over twee jaar klaar zijn voor grootschalige tests. Wetenschappers vrezen bovendien dat het moeilijk zal zijn om plaatsen te vinden waar de tests snel afgerond kunnen worden. Tuberculose is een besmettelijke en erg gevaarlijke ziekte die elk jaar meer dan negen miljoen mensen infecteert en meer dan anderhalf miljoen slachtoffers maakt. Maar de ziekte is ook bijzonder verspreid. Daarom is het voor wetenschappers moeilijk om een regio te vinden waar voldoende dragers leven.
Zelfs in de zwaarst getroffen regio’s raakt amper 2 procent van de bevolking over twee jaar tijd geïnfecteerd. Daardoor zouden voor een test van het nieuwe vaccin veertigduizend proefpersonen onderzocht moeten worden. Maar net in de zwaarst getroffen regio’s ontbreken vaak de infrastructuur en het geschoold personeel om dergelijke grootschalige studies uit te voeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.