Van Rompuy in Praag: 'The meeting is the message'

De voorbije week was een opeenstapeling van internationale topontmoetingen. De voorlaatste stop van het internationale diplomatieke cirkus is Praag, waar een topontmoeting tussen de VS en de EU plaatsvindt. Premier Van Rompuy is ervan overtuigd dat de symboliek van de ontmoeting belangrijker is dan de -bijzonder vage- agenda.
De Belgische delegatie, met premier Van Rompuy en buitenlandminister De Gucht, arriveerde met vertraging in Praag als gevolg van de uitgelopen Navo-vergadering in Straatsburg. Het enige echte nieuws van die bijeenkomst was de voorspelde benoeming van de huidige Deense premier Rasmussen tot de volgende secretaris-generaal van de Navo. De Turkse tegenstand tegen Rasmussen werd afgekocht met een serie toegevingen, bericht Bernard Bulcke voor De Standaard. Dat er ook een paar duizend extra soldaten naar Afghanistan gaan om de verkiezingen in augustus te beschermen, is eerder symbolisch en was eigenlijk al afgesproken.
In Praag staan op zondag twee verschillende politieke lunches op de agenda: eentje voor regeringsleiders, waar premier Van Rompuy aanschuift met Barack Obama, een andere met buitenlandministers, waar Karel De Gucht de patatjes mag doorgeven voor Hillary Clinton. De “agenda” voor beide ontmoetingen is bijzonder vaag en ruim. Agendapunten als Oost-Europa, (alweer) Afghanistan, Klimaat en andere zullen de anderhalf uur durende ontmoetingen vullen. Het is niet eens de bedoeling dat alle aanwezigen een inbreng doen, wat premier Van Rompuy de conclusie ontlokte: ‘The meeting is the message’: de nieuwe relatie tussen de Verenigde Staten onder president Obama en de Europese Unie wordt gesymboliseerd door de ontmoeting bij de huidige voorzitter van de EU. Hier moeten verder geen beslissingen besproken laat staan genomen worden.
Het echte nieuws zal zondag wellicht gemaakt worden door de publieke toespraak die president Obama bij het Praagse kasteel zal houden voor een publiek van pakweg 30.000 toeschouwers. Het thema -ontwapening en een wereld zonder kenwapens- verdient ook alle aandacht, vooral omdat het meteen insnijdt op de spanningen tussen de huidige machthebbers in Washington en Praag over het rakettenschild.
De Amerikaanse ambassade in Praag weigerde MO* een accreditatie om deze toespraak te verslaan, en de Belgische ambassade had haar toegangskaarttjes al aan andere media uitgedeeld. Wat ons niet zal beletten omtoch het nieuws te brengen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.