Venezuela belooft Mercosurlanden goedkope olie

Venezuela is bereid Argentinië en andere landen in het zuiden van Latijns-Amerika tegen gunstvoorwaarden aardolieproducten te leveren. Dat gebaar van continentale solidariteit moet de energiecrisis in de regio helpen oplossen die het gevolg is van de explosieve groei van de Argentijnse economie. Venezuela denkt aan een uitbreiding van het akkoord van San José, een initiatief van Mexico en Venezuela dat arme landen in Midden-Amerika en de Cariben in staat stelt goedkoop aan aardolie te komen.



Het Venezolaanse voorstel werd zaterdag in Montevideo gelanceerd door de voorzitter van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA, Alí Rodríguez. Rodríguez voert vandaag (maandag) besprekingen in Buenos Aires. Volgens de PDVSA-voorman hebben verscheidene landen in de regio al hun interesse laten blijken om toe te treden tot het akkoord van San José of een gelijkaardige overeenkomst aan te gaan. Onderhandelingen daarover zouden binnenkort van start gaan.

Venezuela, veruit de grootste olieproducent in Latijns-Amerika, wil Argentinië en de buurlanden goedkope benzine en diesel leveren, al heeft de regio nu vooral aardgas nodig. Argentinië is een belangrijke producent van die brandstof, maar moet de uitvoer ervan naar Brazilië, Chili en Uruguay terugschroeven omdat het verbruik in eigen land omhoog schiet. De Argentijnse economie is in 2003 immers met 8,7 procent gegroeid. Doordat er de voorbije jaren weinig geïnvesteerd is in de Argentijnse aardgassector, kan de productie de toenemende vraag niet volgen. Door die ontwikkeling dreigen in de eerste plaats de gascentrales in de regio in de problemen te komen. Vooral in Chili, dat 70 procent van de Argentijnse uitvoer van aardgas voor zijn rekening neemt, wordt de elektriciteitsproductie bedreigd.

Aardgas kan Venezuela niet leveren - de grote Venezolaanse voorraden beginnen nog maar aangeboord te worden. Maar de goedkope Venezolaanse aardolieproducten zouden in elk geval de importfactuur van de landen in het zuiden van Latijns-Amerika verlichten.

Intussen bereidt de Braziliaanse regering een initiatief voor om Argentinië aan extra elektriciteit te helpen. In 2001 leverde Argentinië stroom aan Brazilië toen het elektriciteitsverbruik daar gerantsoeneerd moest worden. Die tekorten waren het gevolg van lang aanhoudende droogte, waardoor de waterkrachtcentrales niet meer op volle kracht konden draaien.

Olieproducten smeren ook de betrekkingen tussen Venezuela en Brazilië. Toen een algemene staking eind 2002 de Venezolaanse olieproductie en brandstofdistributie twee maanden lang zo goed als lam legde, sprong Brazilië de regering van president Hugo Chávez bij met benzineleveringen. Volgens Rodríguez zijn de gevolgen van die staking intussen helemaal verteerd. PDVSA zou tegenwoordig elke dag 3,715 miljoen vaten olie boven halen, en de raffinaderijen in het land zouden een uitstekend rendement halen. Daardoor is er ook geld om de ‘continentale solidariteit’ te betalen.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.