Venezuela koopt Russische bazooka's aan

De Verenigde Staten luiden de alarmbel. Ze vrezen dat Russische raketwerpers via Venezuela in de handen van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC zouden vallen.
De Venezolaanse president Hugo Chávez is al langer bezig met het wapenarsenaal uit te breiden. Sinds 2006 spendeerde hij meer dan 4 miljard dollar om jets, helikopters en 100.000 kalashnikovs van de Russen over te kopen, om zijn leger van 62.000 manschappen te professionaliseren.
Hun laatste nieuwe speeltje, de SA-24, is een draagbare raketlanceerder, voorzien van de laatste Russische hightech. Volgens Amerikaanse experts kan het tot een hoogte van 6000m zijn doel raken en als dusdanig dienst doen als luchtafweergeschut.
Chávez benadrukt het belang van de militaire ontwikkeling voor de soevereiniteit en verdediging van Venezuela. “We zijn een vredevol land. De revolutie is vredevol. We zoeken geen oorlog, maar we moeten wel in staat zijn ons te verdedigen.”
Wantrouwen VS
Het wantrouwen van de VS tegenover Venezuela komt niet zomaar uit de lucht gevallen. In september beschuldigde het Amerikaanse Ministerie van Financiën drie topfunctionarissen van de Venezolaanse regering ervan de FARC te helpen met wapens, financiering en drughandel.
Het ministerie baseerde die beschuldigingen op digitale documenten die ze buit maakten na hun aanval op een FARC-basiskamp in Ecuador. Chávez deed de documenten af als vervalst en ontkende de inhoud.
De FARC rebellen verschuilen zich in de jungle. Daar jagen de Amerikaanse troepen hen op met helikopters en traag- en laagvliegende vliegtuigen. Indien de FARC over deze praktische raketwerpers kan beschikken, dan hebben ze een krachtig wapen in handen om terug te slaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.