Venezuela plant 100 miljoen bomen

Venezuela gaat de komende vijf jaar 100 miljoen bomen planten in het stroomgebied van de Orinoco. Maar dat is nog lang niet genoeg om de massale ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land te compenseren.
Aan de grootschalige herbebossingcampagne zullen 900 plaatselijke milieugroepen en leerlingen van een honderdtal scholen deelnemen. Ze kunnen zich bevoorraden in talloze nieuwe boomkwekerijen die zaailingen van plaatselijke en commercieel interessante boomsoorten leveren.

“Boeren die vroeger een stuk bos kaal kapten om nieuwe akkers aan te leggen of runderen te laten grazen, kunnen nu meer geld verdienen door hout te oogsten uit de bossen die ze aanplanten en verzorgen,” maakt onderminister van Natuurbehoud Miguel Rodríguez zich sterk. “Tegelijk helpen ze het milieu in stand houden.” De Venezolaanse overheid hoopt ook de talrijke illegale mijnwerkers een alternatief te bieden. Nu woelen die waardevolle bosgebieden om.

De doelstellingen van “Misión Árbol” (Missie Boom) klinken indrukwekkend. In vijf jaar moeten 150.000 hectaren herbebost worden - zowat de helft van de Belgische provincie Antwerpen. Voor het eerste jaar is daarvoor een budget van 18 miljoen euro beschikbaar.

Onderminister Rodríguez geeft toe dat er in Venezuela elk jaar ongeveer evenveel woud wordt vernietigd als het programma in vijf jaar tijd zal heraanplanten. Milieuorganisaties schatten zelfs dat er in Venezuela elk jaar tussen 240.000 en een half miljoen hectaren bos voor de bijl gaan.

Venezuela is nog voor ongeveer de helft van zijn totale oppervlakte met bos bedekt. Maar volgens de VN bedroeg dat aandeel in 1977 nog 62 procent. De VN schatten dat er tussen 1977 en 1995 in Venezuela elk jaar 400.000 hectare bos verdwenen. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.