Venezuela wil Saoedi-Arabië naar de kroon steken

Venezuela heeft deze maand nieuwe olieconcessies toegekend aan de multinationals Chevron en Repsol. Ze mogen enorme hoeveelheden olie winnen in de Faja del Orinoco, in het zuidoosten van het land. Het maakt deel uit van het Venezolaanse plan om Saoedi-Arabië naar de kroon te steken.
Het Amerikaanse Chevron heeft zich voor deze concessie geassocieerd met de Japanse bedrijven Mitsubishi en Inpex en met het Venezolaanse Suelopetrol. Het betaalt 500 miljoen dollar om gedurende veertig jaar een olieveld te exploiteren dat dagelijks 400.000 tot 480.000 vaten (van 159 liter) kan opleveren.

Het Spaanse Repsol betaalt, samen met het Maleisische Petronas en de Indiase bedrijven ONGC, Indian Oil en Oil India, 1 miljard dollar voor een naburig olieveld dat eveneens goed is voor 480.000 vaten per dag. In december en januari waren ook al concessies toegekend aan het Italiaanse ENI en aan een consortium van vier Russische bedrijven.

80 miljard dollar


Het staatsbedrijf Petróleos de Venezuela (Pdvsa) zal 60 procent van de aandelen hebben in de gemengde bedrijven die gevormd worden om elke concessie te beheren. Pdvsa zit in de Faja del Orinoco nu al in gemengde bedrijven met het Franse Total, het Noorse Statoil, Chevron en de Chinese bedrijven CNOC en Petrochina.

Venezuela hoopt dat in de Faja tot 80 miljard dollar geïnvesteerd wordt om de productie daar op te voeren van 3 miljoen vaten per dag nu naar 5 miljoen vaten in 2016, zegt minister van Energie Rafael Ramírez.

De investeringen gaan naar productie-infrastructuur, technologie en werkkapitaal. Bovendien is de ruwe olie in de Faja zeer zwaar en zijn er installaties nodig om de olie lichter te maken.
Er moeten ook leidingen, haveninstallaties en wellicht een nieuwe raffinaderij gebouwd worden.

1,2 biljoen vaten


De Faja is een enorm oliegebied onder een vlakte van 55.000 vierkante meter net ten noorden van de Orinocorivier, op 400 kilometer van de hoofdstad Caracas. Men schat zijn volume op 1,2 biljoen (1 biljoen is een miljoen miljoen) vaten ruwe olie, grotendeels zeer zware of niet conventionele olie. Slechts een deel daarvan kan bovengehaald worden.

Volgens een rapport van de Geologische Dienst van de Verenigde Staten (USGS) zou men 515 miljard vaten kunnen bovenhalen, dus ruim 40 procent van de aanwezige olie. Dat volume komt overeen met de huidige reserves van Saoedi-Arabië, Iran en Irak samen.

“We zeggen dat het een petroleum is die technisch gezien gewonnen kan worden, met de technologieën die we vandaag kennen, maar we zeggen niet dat dit ook economisch haalbaar is”, zegt USGS-geoloog Chris Schenk. De Venezolaanse president Hugo Chávez gaf minister Ramírez alvast de opdracht de USGS-studies erbij te halen voor de verdere exploitatie van de Faja.

Saoedi-Arabië


Venezuela wil tegen eind dit jaar zekerheid hebben dat de Faja reserves heeft voor 235 miljard vaten. Samen met de ongeveer 90 miljard vaten in andere gebieden zou dat het land ver voor Saoedi-Arabië plaatsen, dat 264 miljard vaten in de grond heeft zitten, vooral lichte tot middelzware olie.

Maar daarvoor moet Venezuela 20 procent kunnen bovenhalen. Volgens de schattingen van Pdvsa kan het land nu 8,1 tot 8,5 procent ontginnen, en dat is ook het winningspercentage waar de huidige bedrijven in de Faja vanuit gaan.

“Het is ongelooflijk dat het rapport van de USGS niet vermeld heeft dat het winningspercentage voor de reserves op een termijn van dertig jaar berekend is, met ontwikkelde en goed bevonden methodes”, zegt expert Aníbal Martínez, voorzitter van de Nationale Academie voor Ingenieurs van Venezuela.

Volgens Martínez, auteur van verscheidene boeken over de classificatie van ruwe olie, zijn al die cijfers niet meer dan “hoogmoedig bedrog” van de internationale olie-industrie. In november waarschuwde Terry Macalister, energieredacteur van de Britse krant The Guardian, dat de Verenigde Staten het Internationaal Energieagentschap (IAE) onder druk zette om de wereldwijde oliereserves groter te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.