Verenigde Staten blijven baas over het internet

Het beheer van het internet blijft in handen van de huidige Amerikaanse beheerder Icann. Dat staat in het unaniem goedgekeurde compromisdocument waarmee de Wereldtop over de Informatiesamenleving vandaag (woensdag) start in Tunis.

Een halfhartige staande ovatie ontving het compromisdocument dinsdagavond laat. Het is het resultaat van maandenlange onderhandelingen, maar laat voorlopig alles zoals het is: de in de Verenigde Staten gevestigde vzw Icann blijft de beheerder van het internet. De Icann houdt technisch toezicht op grote servers en staat in voor de toekenning van domeinnamen en IP-nummers. De organisatie kreeg haar opdracht oorspronkelijk van het Amerikaanse ministerie van Handel. Er werken mensen van uiteenlopende landen, maar de algemene perceptie is dat Icann onder voogdij van de VS staat.

Ontwikkelingslanden - vooral Zuid-Afgrika, Iran, Venezuela, Cuba en Brazilië, de Europese Unie en niet-gouvernementele organisaties hadden aangedrongen op meer internationale controle op de Icann. Maar aan de vooravond van de top met 173 deelnemende landen werd duidelijk dat hun standpunt het niet zou halen. Vooral de Verenigde Staten en Australië hielden het been stijf.

Erg blij met het resultaat, zegt David Gross, het hoofd van de Amerikaanse delegatie op het WSIS.

Het compromisdocument laat alle volgende discussies over aan onafhankelijke fora. De beslissingen daarvan zullen niet bindend zijn. Het eerste van die fora zal volgend jaar plaatsvinden in Athene, zegt Gross.

Thembe Phiri van Zuid-Afrika, een van de pleitbezorgers van multinationale controle op het internet, zegt dat een geest van compromis overheerst, maar voegde eraan toe dat het Zuiden zijn streven naar een sterkere stem in de toekomst van het net niet heeft opgegeven.

De discussie over het beheer van het internet leek de informatietop te gaan hypothekeren, al bestempelt VN-secretaris-generaal Kofi Annan de bijeenkomst als uniek omdat het voor een keer niet gaat over wereldwijde bedreigingen, maar over de manier om een nieuwe wereldwijde kans het best te benutten. Op de top zijn ook veel bedrijven aanwezig die komen pronken met hun nieuwste ICT-verwezenlijkingen. Tijdens meer dan 300 events en debatten worden partnerships gesmeed tussen privé-bedrijven en plaatselijke gemeenschappen die het internet goedkoper en wijder verspreid moeten maken in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Zo is er een project dat zonne-energie wil inzetten voor computers op plaatsen waar elektriciteit duur is.

Yoshio Utsumi, het hoofd van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) en secretaris-generaal van de top, lobbyt voor een project ter waarde van een miljard dollar dat ‘Connect the World’ heet en 800.000 dorpen toegang tot het net zou geven. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.