Verkiezingen in teken van genetisch gewijzigde gewassen

De Nieuw-Zeelandse regering doet verwoede pogingen om een politieke crisis over een mogelijk onwettig ingevoerde lading genetisch gewijzigde maïs te bezweren. Twee weken voor de verkiezingen komen deze onthullingen zwaar aan bij de regerende Labor-partij. De conservatieve oppositie springt op de kar en steunt de vraag om een onderzoek.




In zijn boek Seeds of Distrust citeert de onderzoeksjournalist Nicky Hagger regeringsdocumenten die aantonen dat er in november 2000 door het bedrijf Sygenta (voorheen Novartis) een lading maïs werd uit de VS werd ingevoerd die een bepaalde hoeveelheid genetisch gewijzigde zaden bevatte. De regering kwam dit pas te weten toen de helft van de lading al uitgezaaid was. Volgens Hager was eerste minister Helen Clark er eerst voor te vinden alle planten te verwijderen en de overblijvende zaden niet te gebruiken. Een grote lobbycampagne van Sygenta zou de regering echter hebben doen terugkrabbelen.

De beweringen komen zeer ongelegen voor Labor, dat al af te rekenen had met een afkalvende aanhang voor de verkiezingen van 27 juli. Clark had de verkiezingen afgekondigd in de hoop dat ze niet met de Groene Partij zou moeten samenwerken om een nieuwe regering te vormen. De recente berichten over genetisch geknoei hebben de populariteit van de groenen sterk doen stijgen.

Clark ontkent dat er sprake is van een doofpot en dat er een onwettige toelating zou zijn verstrekt om genetisch gewijzigde planten te gebruiken in producten bestemd voor de binnen- en buitenlandse markt. Er werd woensdag een persconferentie gehouden waarop ambtenaren de authenticiteit van de geciteerde documenten en de nauwkeurigheid van Hagers onderzoek niet aanvochten, maar wel zijn conclusies. Het ministerie van Milieu benadrukt dat de regering nog steeds geen genetisch gewijzigde gewassen tolereert op Nieuw-Zeelandse bodem.

In een memo van het wetenschappelijk bureau verantwoordelijk voor de testen
wordt bevestigd dat er bij de bewuste lading sprake is van ggo’s in de lading, maar ook dat de besmetting onder de grens van 0,5 procent bleef. Op zich was de invoer dus legaal, alleen werd de 0,5-tolerantiedrempel in december 2000 ingevoerd. De wetswijziging zou echter gebeurd zijn nadat de regering al op de hoogte was van de besmetting.

De woordvoerder van de conservatieve National Party, Nick Smith, zegt dat als de regering geen open kaart speelt en alle documenten openbaar maakt, het publiek ervan uit mag gaan dat het weer om een doofpot van de regering zou gaan. Smith wijst op een spoor van documenten dat handelt over genetisch gewijzigde maïs, en dat teruggaat tot een vergadering van het kabinet over die materie in december 2000. De National Partij vraagt een openbaar onderzoek naar de zaak, een eis die gesteund wordt door Greenpeace.


Ref: ap en ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.