Verkiezingscampagne splijt Honduras verder

De kloof tussen aanhangers en tegenstanders van de afgezette president Manuel Zelaya wordt almaar breder. De op 29 november geplande verkiezingen zouden een uitweg kunnen bieden uit de crisis, maar daarvoor moeten beide kampen water bij de wijn doen.
Met name Óscar Arias, de Costa Ricaanse president die probeert te bemiddelen tussen Zelaya en de regering van interim-president Roberto Micheletti, hoopt dat de verkiezingen de knoop kunnen helpen ontwarren. Maar volgens Arias en veel andere beleidsmakers buiten Honduras is die stembusgang alleen legitiem als Zelaya voordien weer president wordt. Tot hiertoe lijkt Micheletti daarop niet te willen ingaan.

Gespleten land



Honduras raakt steeds meer gespleten door de staatsgreep. Langs de ene kant is er het Nationaal Verzetsfront tegen de Staatsgreep (FNR), dat vooral gedragen wordt door grote en kleine vakbonden. Het Front wil dat er grondwetgevende vergadering komt. De herziening van de grondwet zou de democratie in Honduras moeten versterken. Verkiezingen zien de vakbonden in de huidige omstandigheden niet zitten.

Twee linkse presidentskandidaten, César Ham van de partij Unificación Democrática en Carlos H. Reyes, een onafhankelijke vakbondsactivist, hebben aangegeven dat ze alleen zullen deelnemen aan de stembusgang in november als Zelaya weer op post is. Ze hebben nog tot 1 oktober tijd om te laten weten of hun naam op de stembiljetten moet komen.

Aan de andere kant is er het regime van Micheletti. Dat kan rekenen op de steun van het leger, de politie, meer dan honderd van de 128 volksvertegenwoordigers, de vijftien magistraten van het Hooggerechtshof , de procureur-generaal en een hele reeks conservatieve organisaties. Zij gaan ervan uit dat hun kaarten almaar beter worden naarmate de tijd verstrijkt.

Druk uit de VS



Een tegenvaller voor Micheletti was de beslissing van Washington vorige week om de Amerikaanse humanitaire hulp op te schorten tot de democratie weer wordt hersteld. De VS hebben ook gezegd dat ze de uitslag van verkiezingen van 29 november niet zullen erkennen als de terugkeer naar de democratie voor dat tijdstip geen feit is. Dat is ook het standpunt van de andere Latijns-Amerikaanse landen en van de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Micheletti blijft zich verzetten tegen de terugkeer van Zelaya en herhaalt zelfs dat de voormalige president meteen zal worden gearresteerd als hij voet zet op Hondurese bodem. Zelaya wordt in Honduras beschuldigd van machtsmisbruik, corruptie en het minachten van de grondwettelijke orde. Micheletti heeft wel aangeboden ontslag te nemen en zich te laten vervangen door de voorzitter van het Hooggerechtshof, Jorge Rivera Avilés.

Verkiezingscampagne van start



Het regime probeert alles in het werk te stellen om de verkiezingen van 29 november te doen slagen. In 2005 bleef al 44 procent van de kiesgerechtigden weg van de stembus, en de kans lijkt reëel dat het er nu nog meer worden. Het Hoge Kiestribunaal heeft een campagne gelanceerd om de Hondurezen aan te zetten massaal te gaan stemmen. De Liberale Partij en de Liberale Partij, de grote traditionele formaties, zijn op 1 september met hun verkiezingscampagne begonnen.

Het Verzetsfront organiseert dagelijkse optochten door Tegucigalpa en andere steden.  De activisten nemen de kandidaten van de twee conservatieve partijen onder vuur, en vooral Elvin Santos. Die komt op voor de Liberale Partij, waartoe ook Zelaya behoorde. Santos en Zelaya kunnen elkaars bloed drinken. Hier en daar liepen confrontaties tussen de twee kampen al uit op geweld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.