Verkrachting 73-jarige inzet politiek steekspel

De Mexicaanse regering en oppositie zijn in een welles-nietesspel verwikkeld over de vermeende verkrachting van een 73-jarige inheemse vrouw door soldaten van het leger. “Of het nu waar is of niet, het is duidelijk dat iemand liegt”, zo schrijft de krant Reforma.
De 73-jarige Ernestina Ascensio was schaapherder in een afgelegen gebied van de provincie Veracruz. Volgens mensenrechtengroepen en politici van de linkse oppositie overleed ze op 25 februari na herhaaldelijk verkracht te zijn door een patrouille soldaten. Die versie van de feiten wordt bevestigd door forensische rapporten van het parket in Veracruz, die erop wijzen dat de vrouw anaal en vaginaal werd verkracht.

De Nationale Mensenrechtencommissie (CNDH), die ook een autopsie uitvoerde en onderzoekers ter plaatse stuurde, vond geen sporen van verkrachting en concludeerde dat de Ascensio stierf door bloedarmoede ten gevolge van bloedingen aan de ingewanden. Van het sperma dat het parket van Veracruz in het lichaam van de vrouw heeft gevonden, ontbreekt elk spoor. Ook de dokters en verplegers van het ziekenhuis waar het slachtoffer naartoe werd gebracht hebben volgens de commissie geen sporen van verkrachting gezien.

Toen José Luis Soberanes, de voorzitter van de mensenrechtencommissie, het bewijsmateriaal woensdag presenteerde in het Mexicaanse parlement, werd hij door volksvertegenwoordigers van de oppositie hard aangepakt en ervan beschuldigd de zaak in de doofpot te willen stoppen. Volgens de linkse Partij van de Democratische Revolutie houdt de meerderheid van president Felipe Calderon de militairen de hand boven het hoofd. Calderon ontkent dat de verkrachting ooit heeft plaatsgevonden.

De non-believers denken dat de verkrachting een verzinsel is dat politieke doeleinden moet dienen. “Het zou me niet verbazen dat de verkrachting nooit heeft plaatsgevonden”, zegt Guillermo Garduño, veiligheidsexpert bij Universidad Autonoma Metropolitana. “Sommige groepen hebben er belang bij het imago van het leger te besmeuren, omdat het momenteel een belangrijke rol speelt in de strijd tegen de drugshandel.”

Amalia Ramos woont in Soledad Atzompa en is net als de meeste van de 17.000 inwoners van het district van inheemse oorsprong. “De CNDH liegt”, zegt ze. “We willen alleen gerechtigheid.” Samen met een andere inwoner van de streek trok ze naar de hoofdstad om haar verhaal te doen.

Ook Javier Hernandez uit Soledad Atzompa twijfelt er niet aan dat de verkrachting heeft plaatsgevonden. Tegelijk moet hij toegeven dat er in de buurt nog nooit incidenten waren met soldaten, tenzij wanneer die brandhout namen zonder eerst toestemming te vragen.

Mensenrechtenorganisaties hebben aangekondigd dat ze de zaak op de voet zullen volgen. Tegenstrijdigheden zijn er genoeg. Kort nadat het parket van Veracruz had bekendgemaakt dat Ernestina Ascensio was verkracht, verspreidde het ministerie van Defensie een communiqué waarin werd gezegd dat “forensische experts” tests uitvoeren om het gevonden sperma te linken met bloedstalen van militairen.” Het ministerie trok die verklaring later in en zegt nu dat er nooit spermasporen gevonden zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.