‘Verminkingsziekte noma krijgt te weinig aandacht’

Jaarlijks sterven zo’n 30.000 jonge kinderen aan noma, een ziekte die het gezicht letterlijk ‘wegvreet’. De ziekte, die vooral ondervoede kinderen in Afrika en Azië treft, krijgt nog steeds te weinig aandacht van de politieke autoriteiten, stelt Jean Ziegler, vice-voorzitter van het Adviescomité van de VN-Mensenrechtenraad.
Het comité werd een jaar geleden opgericht en hield aflopen week zijn derde sessie in Genève. In zijn rapport aan het comité stelt Ziegler dat het feit dat de ziekte nog bestaat, erop wijst dat het recht op voedsel van de meest kwetsbaren in de wereld nog steeds geschonden wordt. De ziekte ontstaat door mondbacteriën die bij ondervoeding infecties veroorzaken.
Noma (cancrum oris), kan gemakkelijk behandeld worden met antibiotica, als er tijdig wordt ingegrepen. Toch overlijdt 70 tot 90 procent van de slachtoffers. In Afrika verbergen ouders hun geïnfecteerde kinderen vaak voor de buitenwereld, omdat ze zich schamen voor de ziekte. Kinderen die wel behandeld worden en de ziekte overleven, houden vaak ernstige verminkingen in het gezicht.

Voldoende voedsel


Factoren die de kans op noma verhogen, zijn armoede, ernstige ondervoeding, onveilig drinkwater, slechte sanitaire voorzieningen en infectieziekten als mazelen, malaria en aids.
De Mensenrechtenraad vroeg het Adviescomité om een studie waarin noma in verband werd gebracht met het recht op voedsel, een mensenrecht dat is vastgelegd in internationale verdragen. Volgens Ziegler is de dood van een kind als gevolg van honger een misdaad. Hij wees erop dat wereldwijd een miljard mensen honger lijden, terwijl de huidige landbouwproductie in staat is 12 miljard mensen te voeden.
Artsen zonder Grenzen, dat het probleem koppelt aan de Millenniumdoelen die in 2000 werden aangenomen door de lidstaten van de Verenigde Naties, schat dat minstens 4 miljard dollar nodig is om ernstige ondervoeding bij kinderen uit te bannen. “Om het in perspectief te plaatsen, dat bedrag is een onbetekenende fractie van wat in de afgelopen maanden door regeringen wereldwijd is uitgegeven aan economische herstelplannen”, schrijft Ziegler in zijn rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.