Vermoorde Anna Politkovskaya wint prijs persvrijheid

De Unesco kent vandaag (3 mei) in Colombia haar jaarlijkse prijs voor de persvrijheid toe. Voor het eerst wordt die postuum toegekend, aan de in oktober 2006 vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaya die de mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië aan de kaak stelde. 3 mei is de dag van de persvrijheid.
De winnaar van de UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize wordt geselecteerd door een jury van veertien beroepsjournalisten en eindredacteurs uit diverse landen. Ze bekronen een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de persvrijheid. De prijs is een eerbetoon aan de Colombiaanse journalist Guillermo Cano die in 1986 werd vermoord voor zijn berichtgeving over de Colombiaanse drugsbarons. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 dollar verbonden.
Glasnost is geschiedenis
Anna Politkovskaya is dood, en dus nomineerde het Comité voor de Bescherming van Journalisten (WPFC) uit de VS haar krant Novaya Gazeta. Dat is een “erkenning voor de moed om haar werk te publiceren”, zegt Ronald Koven van het WPFC.
“Glasnost is niet meer dan een herinnering in Rusland. De regering-Poetin heeft de vrijheid van meningsuiting die het publiek had verworven onder Gorbatjsov en Jeltsin grotendeels vernietigd. De moord op Politkovskaya is mogelijk bedoeld als boodschap aan andere verslaggevers die de moed hebben om dingen te onderzoeken die de overheid het liefst verborgen houdt.”
Ook Amnesty International en Freedom House, een organisatie voor de persvrijheid uit Washington, bevestigen dit.
Anna was nummer 13
Anna Politkovskaya was als speciaal correspondent voor de Novaya Gazeta bekend voor haar onderzoeksjournalistieke werk over de mensenrechtenschendingen van het Russische leger in Tsjetsjenië. Ze berichtte zeven over de tweede Tsjetsjeense oorlog en riep in de periode geregeld de woede van de Russische autoriteiten op.
Haar moord in oktober 2006 was de dertiende contractmoord van een journalist sinds 2000, volgens het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CJP) dat zijn hoofdkwartier heeft in New York. In geen enkel geval werd de dader veroordeeld.
“Niemand verdient deze prijs meer dan onze collega Anna Politkovskaya, die haar leven gaf voor de zoektocht naar de waarheid en het verhaal van de vergeten oorlog in Tsjetsjenië”, zegt CJP-hoofd Joel Simon. “Haar dood is een groot verlies voor de journalistiek. Deze prijs toont de vreselijke prijs die Russische journalisten betalen voor het aan de kaak stellen van  corruptie, georganiseerde misdaad, mensenrechtenschendingen en machtsmisbruik.”
De leden van het CJP die Moskou eerder dit jaar bezochten, kregen te horen dat de Russische procureur-generaal in de zaak een onderzoek heeft geopend naar meerdere politieofficieren in Tsjetsjenië. Maar het comité stelt dat de Russische politie en procureurs in het verleden steevast hebben nagelaten om moorden op journalisten terdege te onderzoeken.
“We zijn ontsteld dat het onderzoek naar de moord op Politkovskaya tot dusverre geen gerechtigheid heeft gebracht”, zegt Simon. “Doordat ze de moorden niet oplost, heeft de overheid bijgedragen aan de wijdverbreide zelfcensuur in het Russische perskorps. Daardoor hebben de Russen geen toegang tot belangrijk nieuws.” IPS (ADR/PD)
http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=37271&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.