Veroordeling Pakistaanse premier leidt tot onrust

Yousuf Raza Gilani, de Pakistaanse eerste minister, werd veroordeeld naar aanleiding van een corruptieschandaal. De symbolische straf die de premier kreeg van het gerecht veroorzaakt politieke onrust.

De Pakistaanse eerste minister Yousuf Raza Gilani werd veroordeeld nadat hij geweigerd had een corruptiezaak tegen president Asif Ali Zardari te openen. Gilani kreeg een symbolische straf die hem verplichtte om 30 seconden in het gerechtshof te blijven, maar hoefde geen verdere celstraf uit te zitten. Wanneer de premier het gerechtshof verliet, schreeuwden bondgenoten van de Pakistan People’s Party, de partij van de eerste minister, steunbetuigende slogans.

De uitspraak van schuld door het gerechtshof kan het ontslag van de eerste minister als gevolg hebben. De advocaat van Gilani meldde tegen het vonnis in beroep te gaan, maar de uitspraak van dit proces zal nog lang op zich laten wachten. Bovendien zijn de verkiezingen later dit jaar of begin volgend jaar en is het mogelijk dat Gilani zijn termijn als eerste minister kan uitzitten.

De oppositie, geleid door Nawaz Sharif, verklaarde dat de autoriteit van de regering onherstelbaar geschonden is en eiste het ontslag van de eerste Gilani. ‘De premier moet zijn functie verlaten en een crisis vermijden’, zei Sharif aan het Pakistaans televisiestaion Geo.

Corruptie

De Pakistaanse media stellen dat de vrijlating door het gerechtshof geen onafhankelijke beslissing was. ‘De regering knipoogde naar het gerecht en kreeg zijn zin’, zegt Cyril Almeida, columniste voor de Pakistaanse krant Dawn. ‘Als het gerecht de trekker wou overhalen, hadden ze dat vandaag moeten doen’.

De straf die de eerste minister kreeg, kan gezien worden als een compromis tussen het gerecht en de regering. ‘Maar wat blijft er verder over van Pakistan? Er zal nooit meer absolute zekerheid zijn en de politieke bitterheid zal aanhouden’, staat te lezen in Dawn.

‘Het gerechtshof heeft veel zaken geopend, zonder dat een resultaat volgde’, zegt Sethi, een Pakistaanse politieke commentator. ‘Wanneer een zaak door de oppositie wordt geopend, evolueert deze heel traag. Wanneer de regering een zaak opstart, zal er veel sneller een uitspraak volgen’, zegt Sethi.

Politieke onrust

De overheid liet weten dat zij Gilani als eerste minister blijft steunen, maar zal de coalitiepartners moeten sussen om ook van hen die steun te krijgen. Verscheidene ambtenaren maken namelijk al plannen om een vervanger te kiezen als Gilani toch zijn ambt als eerste minister zou verliezen.

Pakistaanse media voorspellen nog meer opschudding rond deze politieke kwestie, aangezien de regering toont dat ze niet van plan is om wetten te volgen of om het gerecht te gehoorzamen. ‘De regering heeft al vaak laten zien dat de uitdagingen om de economie en de veiligheid van het land te herstellen geen prioriteit vormen’, zegt de Pakistaanse krant Dawn.

 

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.