Vers van de pers: het juninummer van MO*

Op woensdag 29 mei is het juninummer van MO* verschenen. Hieronder kan je de korte inhoud lezen. Alle artikels verschijnen de volgende dagen ook op onze website. Veel leesplezier!

Voor een gratis proefnummer of een abonnement, klik hier.

DOSSIER BRUSSEL (1): kleine wereldstad en wereld in het klein
Spaanse werkloosheidsniveaus, Chinese inkomensongelijkheid, New Yorkse diversiteit: je vindt het allemaal in Brussel. De stad wordt voortgedreven door een internationale dynamiek van nu maar wordt bestuurd door instellingen die voortkomen uit de communautaire spanningen van het verleden. Het toenemende Brusselgevoel kan helpen de problemen beter aan te pakken.

DOSSIER BRUSSEL (2): Sous le ciel de Brussèl
Eén van de rijkste regio’s van Europa slaagt er niet in de armste helft van zijn bewoners een degelijk onderdak te bieden. Een reportage van Tine Danckaers over de wooncrisis in Brussel.

INTERVIEW: Thomas Leysen: ‘Als er nog groei mogelijk is, moet die naar armere landen gaan’
De voorbije eeuw is gebleken dat er vele soorten kapitalisme zijn. Kapitalisme zonder sociale bescherming, kapitalisme met welvaartsstaten, nationaal kapitalisme, mondiaal kapitalisme, kapitalisme met een dienstbare financiële sector of met een dominante financiële sector. Thomas Leysen, captain of industry en momenteel voorzitter van KBC, verwacht opnieuw een grote verschuiving.

INTERVIEW: Madaraka Nyerere, zoon van, over Oost-Afrika en economie: ‘Afrika moet greep krijgen op zijn eigen rijkdommen’
Afrikaanse overheden moeten meer doen dan “een gunstige omgeving” creëren voor bedrijven en investeerders. Ze moeten een sociaal beleid voeren en dat kan alleen als ze meer greep krijgen op de uitbating van hun natuurlijke rijkdommen, zegt Madaraka Nyerere, de zoon van de legendarische eerste president van Tanzania. ‘En als dat voor sommigen klinkt als socialisme, dan is dat maar zo.’

ANALYSE: Vrijhandel tussen Amerika en Europa. Alle macht aan de bedrijven?
President Barack Obama komt midden juni naar Europa, onder andere voor de jaarlijkse G8-top. Hij zal dan zo goed als zeker het formele startschot geven voor twee jaar onderhandelen over een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU. De handel tussen de twee westerse economische grootheden is vandaag al goed voor een derde van alle wereldhandel in goederen en diensten. Toch zijn Washington en Brussel ervan overtuigd dat een nieuw vrijhandelsakkoord voor aanzienlijke bijkomende groei kan zorgen. Critici vrezen dat de echte agenda de democratie uitholt.

BAANBREKER: De moerassen van Irak
Azzam Alwash, oprichter van milieuorganisatie Nature Irak, heeft de prestigieuze Goldman milieuprijs gewonnen. Met deze prijs wordt de inzet van de Iraaks-Amerikaanse ingenieur voor het herstel van het moerasland in het zuiden van Irak in de verf gezet. Een ecologische strijd die ondanks belangrijke verwezenlijkingen nog verre van gewonnen is.

ACTUEEL: Sociale onrust in Saoedi-Arabië
Het rommelt in Saoedi-Arabië. De derde rijkste koning ter wereld, koning Abdullah, zal meer uit zijn hoed moeten toveren dan de hervormingen die hij tot nu beloofde om de armen en de werklozen in zijn land te sussen.

ACTUEEL: Chili op een kantelpunt
Op 17 november gaan de Chilenen naar de stembus voor presidents- en parlementsverkiezingen. Met de terugkeer van Michelle Bachelet naar haar vaderland eind maart kwam een verkiezingscampagne op gang die cruciaal belooft te worden voor de toekomst van Chili. Sinds 1990, het einde van de dictatuur van Pinochet, is de politiek nooit zo woelig geweest. De Chilenen zijn ontwaakt en de nieuwe president staat voor de aartsmoeilijke taak om definitief af te rekenen met dat donkere verleden.

ACTUEEL: Kroatië: Onverwerkt verleden
Op 1 juli treedt Kroatië toe tot de Europese Unie. Het land heeft zijn recente oorlogsverleden nog niet van zich afgeschud, stellen vijf Balkan-experts.

REPORTAGE: Wereldbeker corruptie in Brazilië
Over één jaar wordt de wereldbeker voetbal in Brazilië afgetrapt. Wat het feest der feesten had moeten worden, dreigt weg te zinken in een moeras van schandalen en politieke controverse. De Braziliaanse voetbalbond krijgt een rode kaart.

PORTRET: Sidi Larbi Cherkaoui, dansend in het meervoud
‘Fantastisch nieuws en niet meer dan normaal dat Sidi Larbi de Vlaamse cultuurprijs 2012 krijgt. Zijn werk bouwt bruggen, opent je ogen en schept werelden waar je als toeschouwer naartoe wordt gezogen.’ Dat schrijft Goedele Janssens op de website van de Singel als reactie op de aankondiging van de voorstelling ‘Puzzle’ van choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui in mei.

PORTRET: Razia Arefi, Mothers for Peace in Afghanistan
Ze laat er geen twijfel over bestaan: vrouwen worden in Afghanistan behandeld als tweederangswezens. Dat is een voortdurende bron van pijn, woede én motivatie om verder te werken. Want een andere wereld is mogelijk voor vrouwen. Daar is ze van overtuigd. Razia Arefi coördineert de activiteiten van Mothers for Peace in Afghanistan.

IN BEELD
- Haal de kennis waar ze zit: Een Indiase hoogleraar gaat op zoek naar innovatie waar weinig anderen haar zoeken: bij gemarginaliseerde boeren in kleine, afgelegen dorpen op het Indiase platteland.
- Presidentsverkiezingen Iran: Op 14 juni kiezen de Iraniërs een nieuwe president. Verdwijnt met Mahmoud Ahmedinejad de grote boeman? Reza Aslan zet er enkele vraagtekens bij.

ESSAY GUY POPPE: De moord op Rwagasore en de rol van Koning Boudewijn en de christendemocraten
Op 13 oktober 1961 vermoordt de Griek Jean Kageorgis de Burundese eerste minister Louis Rwagasore die met zijn partij Uprona enkele weken daarvoor de verkiezingen heeft gewonnen. Op basis van het archief van Buitenlandse Zaken kwam Guy Poppe in 2011 in zijn boek ‘De moord op Rwagasore, de Burundese Lumumba’ al tot de vaststelling dat er een onder de radar gebleven Belgische betrokkenheid is bij die moord. Belangrijk is een document dat koning Boudewijn minister van Buitenlandse Zaken Spaak toestuurt. Daarin staat dat de toenmalige resident van Burundi, Roberto Regnier, op een vergadering drie dagen na de verkiezingen, ronduit stelt dat Rwagasore dood moet. Aan Belgische kant is een officiële reactie op die onthullingen tot dusver uitgebleven. Guy Poppe boort bronnen aan uit het archief van wijlen Regnier en dat van Mwambutsa. Ze bevatten aanwijzingen voor de stelling dat Boudewijn de christendemocratie, die boter op haar hoofd had, uit de wind heeft willen zetten. Reden te over om de zaak na meer dan vijftig jaar eindelijk tot de bodem uit te zoeken.

REDACTIONEEL COMMENTAAR & OPINIE
- Alma De Walsche over Chili anno 2013.
- Gie Goris over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS.
- John Vandaele over de noodzaak van een sociale globalisering na het drama in Bangladesh.
- Michel Cousins: Libië: ruwe democratisering na de interventie
- Ivo Flachet: Het mattheuseffect van de afbraak van de juridische bijstand

EN VERDER

  • Afghanen nog altijd grootste groep vluchtelingen
  • Wereldbankdochter onzeker of ze eigen normen wel naleeft
  • ‘Militaire uitgaven mee oorzaak van crisis’
  • ‘Als de dam komt, stopt onze geschiedenis’
  • Ontwikkeling als dekmantel voor privatisering in Egypte
  • Recensies
  • MO*debatten
  • Column Bie Vancraeynest

Voor een gratis proefnummer of een abonnement, klik hier.

MO*. Uw maandelijks mondiaal magazine.

Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief via www.MO.be.
Volg ons op Facebook via www.facebook.com/mondiaalnieuws.
Volg ons op Twitter via www.twitter.com/mondiaalnieuws.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.