"Versoepeling embargo goed antwoord op hervormingen Cuba"

De versoepeling van het Amerikaanse embargo tegen Cuba is een goed antwoord op de economische hervormingen op het eiland. Dat zeggen diverse experts

Vrijdag raakte bekend dat het VS-beleid voor reizen en geldzendingen naar Cuba versoepeld wordt. Zo zullen studenten en religieuzen naar Cuba mogen reizen. Op alle internationale luchthavens in de VS zullen vluchten naar Cuba mogen vertrekken. Nu ontvangt Havana enkel vluchten uit Miami, New York en Los Angeles. En elke Amerikaan zal 500 dollar per drie maanden naar Cubanen kunnen sturen, behalve naar leden van de regering of de Communistische Partij. Tot nog toe konden alleen Cubanen in de VS geld naar familie sturen.

Sinds kort kunnen Cubanen zelf een onderneming opstarten. De nieuwe maatregelen van Washington kunnen die hervorming versterken, zegt Arturo López-Levy, een Cubaanse academicus die aan de Universiteit van Denver doceert. “Deze liberalisering kan een belangrijke hulp zijn voor Cubanen die een zaak willen starten, zeker nu zoveel mensen ontslagen zijn en kleine en middelgrote ondernemingen mogelijk worden.”

Hij noemt de versoepeling van het reisbeleid “substantieel”. De nieuwe maatregelen zullen onder meer bijdragen tot de academische uitwisseling tussen beide landen “op het strategische moment dat de economische hervormingen in Havana op gang gekomen zijn.” Door nauwere contacten met Cubaanse academici kunnen belangrijke deuren opengaan die het debat in Cuba zullen beïnvloeden, zegt López-Levy.

Ook risico’s

“Er zullen middelen binnenkomen, maar via privékanalen”, zegt de Cubaanse VS-expert Esteban Morales. “De blokkade en het verbod voor Amerikaanse burgers om ons land vrij te bezoeken, blijven bestaan.” Morales ziet voordelen “maar ook risico’s omdat ze gecombineerd worden met de druk op de regering, die intact blijft.”

Voor Sarah Stephens van het Center for Democracy in the Americas, “is het, op een moment dat de Cubanen hun systeem op een belangrijke wijze aan het veranderen zijn, een goed idee om zich meer te engageren, om meer Amerikanen naar Cuba te laten reizen en meer kansen te bieden om van elkaar  te leren.”

De Republikeinse Ileana Ros-Lehtinen, de nieuwe voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vindt de versoepeling geen goed idee. “Ze ondermijnt de buitenlandse politiek en het veiligheidsbeleid van de Verenigde Staten en levert het Cubaanse regime economische voordelen op.”

Spionage

De maatregelen van Washington kwamen er nauwelijks 24 uur nadat Roberta Jacobson, hoofd van een Amerikaanse delegatie, in Havana een ontmoeting had met Alan Gross, de Amerikaan die sinds december 2009 wordt vastgehouden zonder formele beschuldiging. De nieuwe versoepeling kan de discussie over de vrijlating van Gross vergemakkelijken, zegt López-Levy.

Havana zegt dat Gross de Cubaanse oppositie “gesofisticeerde” communicatiemiddelen heeft bezorgd. Washington geeft alleen toe dat Gross naar Cuba reisde om gsm’s, computers en communicatieapparatuur te bezorgen aan joodse groepen.

Jacobson had vorige week ook een ontmoeting met enkele leden van de oppositie. Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde dat een “provocatie”. Mensenrechtenactivist Elizardo Sánchez verzekert dat de nieuwe maatregelen van Washington niet ter sprake zijn gekomen in de ontmoeting met Jacobson.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.