Vervalste rapporten verborgen ontbreken van poliovaccinaties

In de Argentijnse provincie Santiago del Estero is slechts zestig procent van de kinderen ingeënt tegen polio. De lokale autoriteiten hebben de afgelopen jaren het vaccinatiepercentage in rapporten aan het ministerie van Volksgezondheid systematisch vervalst.

De informatie kwam naar buiten nadat de federale regering begin deze maand het bestuur overnam in de provincie. Volgens dr. Donato Spaccavento, het nieuwe hoofd van de provinciale gezondheidszorg, lopen de kinderen het risico besmet te raken met poliomyelitis, een virus dat blijvende handicaps kan veroorzaken en in sommige gevallen verlamming.

José Urrusuno, directeur van het inentingsprogramma, zegt dat er in Argentinië al twintig jaar geen gevallen van polio zijn geconstateerd. Dat wil echter niet zeggen dat alertheid niet geboden is, benadrukte hij in een reactie. De ziekte komt nog steeds voor in India en verschillende landen in Afrika.

Spaccavento zegt dat minstens 40 procent van de kinderen jonger dan zes jaar niet de wettelijk verplichte inentingen heeft ontvangen, waaronder ook de vaccinatie tegen polio. Dit gebeurde ondanks het feit dat er voldoende vaccinatiemateriaal beschikbaar was.

De regering van de centrum-linkse president Néstor Kirchner nam op 1 april het bestuur over in Santiago del Estero, vooralsnog voor zes maanden. De interim-gouverneur, justitieminister Pablo Lanusse, probeert de lokale bestuursstructuur in de verpauperde provincie te ontmantelen. Santiago del Estero heeft 50 jaar onder bestuur gestaan van een familie die beschuldigd wordt van corruptie, vervolging van tegenstanders en mensenrechtenschendingen.

Gouverneur Mercedes Aragonés en haar man, voormalig gouverneur Carlos Juárez, werden op 1 april afgezet en gearresteerd. Decennialang wonnen Aragonéz en Juárez en hun medestanders de plaatselijke verkiezingen door gunsten te verstrekken en vrienden en kennissen te bevoordelen bij de verdeling van banen en huizen. De helft van de 800.000 inwoners van Santiago del Estero werkt in overheidsdienst.

Interim-gouverneur Lanusse zei verbijsterd te zijn over de valse informatieverstrekking door de autoriteiten van Santiago. Die betrof niet alleen de vaccinatiepercentages voor polio, maar ook cijfers over kindersterfte en ondervoeding. De afgelopen week bleek dat 40 procent van de kinderen in ziekenhuizen lijdt aan ondervoeding. De kindersterfte bedraagt 24 per 1000 geboorten, in plaats van de gerapporteerde 12,4.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is 91 procent van de kinderen in Argentinië gevaccineerd tegen polio. Directeur van het inentingsprogramma Urrusuno zegt dat uit de laatste cijfers een dekking van ongeveer 90 procent blijkt, maar dat er wellicht grote verschillen tussen provincies bestaan. We moeten streven naar 90 procent in elke provincie, aldus Urrusuno. In Noord en Zuid-Amerika is het vaccinatiepercentage gemiddeld 90 procent, in Afrika maar 56 procent.

Artsen en gezondheidsfunctionarissen gaven als reden voor het lage vaccinatiepercentage dat ze geen opdracht hadden gekregen om te vaccineren of dat ze niets durfden te zeggen over de gang van zaken, zei het hoofd van de gezondheidszorg Spaccavento. We weten niet zeker of de gegevens zijn achter gehouden in opdracht van Juárez of dat ze zo bang voor hem waren dat ze de werkelijke cijfers niet bekend durfden te maken.

Alle kinderen jonger dan zes jaar die geen vaccinatiebewijs hebben, worden vanaf 23 april ingeënt. Ze worden ook gecontroleerd op gewicht en lengte, om mogelijke ondervoeding te kunnen constateren. Om ondervoeding tegen te gaan, wordt een nieuw gezondheidsprogramma opgezet.

Aragonéz en de inmiddels 87-jarige Juárez, ooit door het lokale parlement bejubeld als illustere beschermers van de provincie door hun gewaardeerde en overvloedige werk voor het algemeen welzijn, zitten vast op beschuldiging van moord en fraude. Er loopt een onderzoek naar corruptie, vriendjespolitiek en intimidatie van tegenstanders. (JS/AD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.