Vestergaard-Frandsen: levens redden in ontwikkelingslanden als motto

Weinig bedrijven richten zich specifiek op de Derde Wereld of op het verbeteren van de levensomstandigheden daar. Vestergaard-Frandsen is de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt.
Vestergaard-Frandsen ontwikkelde tal van uitvindingen die het welzijn en de levenskwaliteit in ontwikkelingslanden willen verhogen. PermaNet, is een muskietennet doordrenkt met insecticide en ZeroFly een tent waarin geen vliegen kunnen overleven. Maar de meest gekende uitvinding is ongetwijfeld de LifeStraw : een soort koker die water kan filteren van bacteriën en parasieten. Op die manier wordt verontreinigd water drinkbaar in ontwikkelingslanden.
Ter promotie van die LiveStraw liet Torben Vestergaard-Frandsen zich filmen door televisieploegen terwijl hij door de LifeStraw dronk uit een kanaal in Kopenhagen en zelfs een toilet. “Het was verschrikkelijk”, lachte hij. “Het was een vrouwentoilet en er zaten chemische producten in, om alles beter te doen ruiken. Jammer genoeg kan LifeStraw geen chemicaliën filteren. En kanalen bevatten zout van de zee, dat werd ook niet gefilterd.”
Omdat Vestergaard-Frandsen niet beursgenoteerd is, geeft het geen financiële informatie vrij, maar volgens Mikkel Vestergaard werden er al 165 miljoen muskietennetten verkocht.
Het bedrijf heeft als doelstelling om ieder jaar een nieuw product op de markt te brengen. “Slechts weinig bedrijven nemen aan dat er goed kan worden verdiend aan goede doelen,” zegt Mikkel Vestergaard-Frandsen. “Zij wachten gewoon met het maken van hun producten tot wij de kwaliteit hebben bewezen. Op dit moment kijken zij gewoon de kat uit de boom.”
Vestergaard-Frandsen begon in 1957 als werkuniformzaak. In de jaren ’90 ondervond het familiebedrijf hevige concurrentie vanuit enkele opkomende Aziatische landen in de kledingbusiness en daarom besloten Torben Vestergaard-Frandsen en zijn zoon Mikkel zich meer te concentreren op solidariteitswerk. Het was bovendien behoorlijk winstgevend omdat er veel vraag was naar tweedehands kledij in vluchtelingenkampen en bestrijdingsmiddelen tegen de tsetse vlieg, een insect dat de beruchte ‘slaapziekte’ verspreidt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.