Victoriameer is vuilnisbak van Uganda

De visserijsector, leerlooierijen, brouwerijen en mijnen in Uganda lozen hun afvalwater onbehandeld in het Victoriameer, waardoor het op een na grootste zoetwatermeer op aarde sterk vervuild is. Vissen sterven massaal, algen en de waterhyacint krijgen vrij spel om te groeien.
Bijna geen enkel Ugandees bedrijf voldoet aan de normen die de Nationale Administratie voor Milieumanagement (NEMA) oplegt, schrijft de Ugandese krant New Vision. Uit een inspectieronde van NEMA blijkt dat visserijbedrijven de grootste vervuilers zijn van het Victoriameer. “De meeste visserijen hebben geen waterzuiveringsinstallaties, bedrijven die er wel hebben voldoen niet aan de regels”, zegt de NEMA in een rapport.
Andere vervuilers zijn leerlooierijen, die chroom in het water dumpen. De mijnindustrie loost afvalwater uit de mijnen van Kilembe, waardoor hoge concentraties mangaan en koper vrijkomen. De Kasese Cobalt Company loost nitraten, sulfaten en ammoniak. Ook brouwerijen, papier- en textielfabrieken vervuilen mee.
“De kwaliteit van het afvalwater is heel slecht”, besluit NEMA. De overheidsdienst roept de bedrijven op om zich aan de wettelijke voorschriften te houden en waterzuiveringsinstallaties in gebruik te nemen om vervuild water te behandelen.
De vervuiling blijft immers niet zonder gevolg: vissen sterven massaal, algen woekeren en doen het zuurstofgehalte in het water dalen. De waterhyacint krijgt vrij spel om zich weer verder te verspreiden langs de oevers van het meer, wat de scheepvaart bemoeilijkt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.